MOLDE: Molde lufthavn Årø har som kjent lagt om parkeringssystemet totalt. Om ikke folk har vært fly forbannet, så har det iallfall skapt reaksjoner. Det har vært mye uffing på Facebook og Romsdals Budstikke har mottatt flere telefoner og meldinger fra frustrerte flypassasjerer som har fått «sjokkregning» i posten fra Europark, som nå har tatt over administreringen av lufthavnparkeringen fra Avinor. Det nye og kamerabaserte systemet, som leser bilskiltene, har nå vært i drift i litt over en måned. Vi ba lufthavnsjef John Offenberg om å gi leserne en parkeringsskole.

– Først vil jeg igjen forklare bakgrunnen for omleggingen. På plan 0 (null) nede har det vært delvis kaos og helt kaos på daglig basis. Verst har det gått ut over busser og drosjer. Nå merker vi allerede en klar forbedring.

Fungerte ikke å være grei

Det fungerte ikke å være grei og motivere med en times gratis parkering på P1. Altfor mange ville likevel stå nede. Og svært få betalte. Nå koster det mye å stå over fem minutter på nedre plan. Å levere eller hente, med tidsbruk under fem minutter, er fortsatt gratis i venstre fil, innleder lufthavnsjefen.

I tillegg kom det landsomfattende kravet om universell utforming og berøringsfrie parkeringsløsninger. Så dette kommer etter hvert til alle flyplasser i landet.

– Avinor valgte å sette driften ut på anbud. Det forstår jeg. Og det var Europark som vant. Men det er ikke blitt dyrere parkering på Årø, med unntak av at vi har sluttet med prøveordningen som gir en times gratis parkering på P1, altså den øvre inngangen til terminalen. Nå er det gratis i ti minutter, så koster det 18 kroner for inntil en halvtime, og 36 kroner for inntil en time. På plan 0 er nå minsteprisen 50 kroner, med unntak av stopp for av- og påstigninger. Dette for å motivere folk til å parkere på P1 når de skal hente og levere, sier Offenberg.

Mange har satt kaffen i halsen etter at de har fått fakturaer med fakturagebyr på 49 kroner. Dette er lett å unngå. Her er lufthavnsjefens oppskrift:

– Registrer deg/opprett profil på www.mobilparkering.com. Legg inn informasjon, bilnummer og kortnummer. Da blir det aldri faktura eller gebyr, da trekkes du automatisk for tida du faktisk har stått parkert. Prisene er stort sett som før.

Det er et bomfritt og helautomatisk parkeringssystem som er innført. Langtidsparkering er fortsatt på P2 og P3.

Kun for å motivere

– Gebyret på 49 kroner er ingen interessert i. De er der kun for å motivere kunden til å velge gebyrfrie og enkle løsninger.

Han er fullt klar over at det har vært mange negative reaksjoner.

– Enten fordi folk ikke helt har funnet ut av systemet. Det er løsbart. Eller fordi de mener det er for dyrt. Eller fordi de misliker fakturering og gebyret. Men alt dette er såre enkelt å unngå. Det krever bare litt tilvenning. Om en måned eller to er det ingen som vil ha noe å utsette på dette.

John Offenberg lover også at det kommer flere skilt slik at folk skal få enda tettere informasjon om nysystemet.