«Blakk fredag» er tydeligvis godt innarbeidet som spinnvill handelstradisjon. Vi var på plass da de første 40 kundene troppet inn på Roseby klokka 06.50. Da fikk de gratis kaffe og croissanter mens de ventet på å boltre seg i tilbud klokka 07.

– Vi forventer rekordomsetning i dag for Roseby sin del. Det betyr ganske mange millioner. Mer vil jeg ikke si. Det er veldig positivt at så mange dukket opp allerede før butikkene åpner. Det hadde jeg ikke trodd, sier senterleder Anne Lise Sæter Simonsen.

Tidlig ute

Merete Stokkeland Risan fra Årø hadde med seg sine tre barn på handel før arbeid og skole. Vi traff dem på Cubus, der det var 40 prosent på alt.

– Vi håper på å rekke fem julegaver før pliktene kaller, sier Merete Stokkeland.

Richard Aarø fra Batnfjord sto opp klokka seks. Mest for å være bærer og sjåfør, påstår han. Men jaggu hadde han ikke kjøpt seg ei skjorte til 70 prosent rabatt.

– Jo da, det er ikke bare kona som handler. Men først og fremst er vi her for å få unna deler av julehandelen. Vi har fem barn, så det er en del gaver som skal kjøpes. Klart vi benytter oss av Black Friday!

Sokker og julegaver

Hos Voice of Europe hadde de åtte salg de første ti minuttene. Butikken bugnet av tilbud. Viktor Starheim (18) var innom og handlet seg en stabel med sokker.

– Jeg starter med det jeg trenger. Jeg er medlem i Sosialistisk Ungdom i Molde, og det er nok delte meninger om kjøpefesten i gjengen min der. Men når det først er sånne tilbud må man benytte seg av det. Nå skal jeg se etter julegaver, smiler unge Viktor.

Brettspill

Jannicke Pedersen fra Molde jobber sjøl i butikk, hos Intersport på storsenteret. Men vi traff henne på Ark på Roseby en time før hun skulle på jobb. Hun hadde en bærepose full av brettspill. Det er mer sosialt enn spill på mobilen, understreker hun.

– Her fikk jeg både halv pris og tre for to! Da måtte det jo bli tre spill. Det er jo et fantastisk tilbud på noe som samler flokken. Jeg skulle egentlig bare ha meg øyebrynfarge på Vita, ler Jannicke, som egentlig synes det kan bli litt vel mye.

– Det blir nokså mange handledager og mye kjøpepress. Men samtidig er jo Black Friday både artig og billig. Sosialt er det også. Butikkene fylles opp, og det liker vi!