Rundt 60 elever fra Julsundet og Gossen ungdomsskoler har deltatt på Innovasjonscamp i Aukra for å finne kreative løsninger og ideer til problemstillinger fra lokalt nærings- og arbeidsliv. Fredag var den store finaledagen, der gruppene skulle presentere løsningene i «Egget» på Gossen barne- og ungdomsskole.

Språkmoro

Vi snakket med Gossen-elevene Vilde Try Sporsheim, Thea Ljoså, Vinojan Paskaran, Kim Palmu og Henrik Løvik Brøyn (alle 14) før det ble klart at de gikk seirende ut av innovasjonscampen. De hadde fått i oppdrag av Aukra næringsforum å finne ideer som kunne lokke flere turister til Øyriket Romsdal.

– Et av forslagene våre er å lage en dialektcamp, hvor man overnatter på øyene og gjør aktiviteter knyttet til språket her. For eksempel ved å man setter opp lydbokser hvor campdeltakerne får presentert forskjellige dialektord, bakgrunnen for dem og i hvilken sammenheng ordene blir brukt, sier Vilde.

– Gjør oss mer synlig

Andre forslag fra gruppa var å sette opp et stort scrabblebrett hvor man kunne skrive dialektord, leie inn forfattere som leser dikt på dialekt, organisere krabbefiske, keramikkurs, fotosafari og ørnesafari.

– Hvorfor tror dere dette vil få flere til øyene?

– Vi vil bevare kulturen i Øyriket, og tror dette kan være spennende, sier Thea.

– Dette vil gjøre oss mer synlig og kjent, sier Henrik.

– Her blomstrer alle!

Gruppa forteller at det både har vært koselig, vanskelig og gøy å jobbe med oppgaven.

– Her blomstrer alle! Dette får fram det beste i oss, sier Thea.

– Må ha nye bedrifter framover

Prosjektleder Birgitte Vegsund i Aukra næringsforum, som er arrangør av innovasjonscampen, er imponert over de elleve gruppene.

– Jeg synes de har vært utrolig flinke. Vi har fått servert mange kreative løsninger. Øyrike-gruppa, som jeg fikk være mentor for, har løst oppgaven på en flott måte. Det var noe helt annet enn jeg hadde sett for meg. Dialektløsningene viser at de er stolt av identiteten sin, sier Vegsund, godt fornøyd med at gruppa vant.

– Hvorfor innovasjonscamp?

– Det er for å trene framtidig arbeidskraft til å jobbe med prosess og nytenking. Vi er nødt til å ha nye bedrifter i tida framover, da må vi begynne tidlig, sier Vegsund.

Jury

Juryen besto av Britt Blichfeldt fra Molde Næringsforum, Anne Reidun Valdal fra TechConsult Møre og Kaare Jakob Hasselø fra Sparebanken Møre. På andreplass kom gruppa som skulle finne løsninger for å hindre barn og unge å falle utenfor idretten, på tredjeplass kom gruppa som hadde jobbet med Bergtippen barnehage.