Heidi Beate og vennegjengen hennes fra Grand hotel fikk for drøyt fire år siden en idé om å lage jul for andre for fire år siden. Siden da har noen falt fra og andre kommet til i gjengen som kaller seg «Gledessprederne» og som nå inviterer inn til julefeiring 22. desember, nettopp på Grand Hotel.

Det er Samantha Kays som holder i trådene og har den store oversikten nå. Sammen med søstera Julia, Heidi Beate og et knippe andre, utgjør hun kjernen i gruppa. I tillegg er det rundt ti til som hjelper til på selve kvelden. For tida pågår invitering. I fjor kom det 58 personer.

Sitter langt inne

– Vi søker dem som ikke har noen å feire jul med eller som sliter med å få ting til gå rundt denne høytiden, forklarer ildsjelen.

– Opplever dere at det er vanskelig å få folk til å komme?

– Det sitter nok langt inne å ringe sjøl, ja, sier Samanta, som oppfordrer folk til å tipse henne hvis de vet om noen som kunne hatt glede av ei feiring som dette.

– Så ringer jeg til dem for å invitere, forklarer hun. Gjengen skal også sende e-post til NAV, Frivilligsentralen og flyktningtjenesten for å få dem til å informere sine respektive om tilbudet.

Mat og hygge

Arrangementet starter klokka 17. Da har ytterligere flere frivillige som har meldt seg, vært på rundtur og hentet dem som trenger skyss. Ved ankomst er det gløgg, før det blir buffet og kaker. Innimellom skal det også være litt gaveåpning og underholdning.

Trenger gaver

Gjengen har som tidligere år satt opp gavebokser på flere butikker på Åndalsnes og i Isfjorden.

– Vi håper at mange tar seg tid og råd til å legge oppi ei i år. Her har vi nok litt å gå på, sier Heidi-Beate. Gledessprederne åpner gavene på forhånd for å sjekke hvem i selskapet den kan passe til.

Også bedrifter har tatt kontakt for å gi bidrag til denne kvelden.

– Og uten Åndal-familien som driver Grand og lar oss låne lokalene vet vi ikke hva vi skulle ha gjort, sier Samantha.

De små tingene

Gode tilbakemeldinger er det nok av.

– Mange sier allerede når vi tar farvel etter «julekvelden» at de gleder seg til neste år, så da må vi jo bare holde det gående, da, smiler Samantha.

Heidi-Beate forteller om en gjest hvis eks-kone hadde blitt så glad for at han ble ivaretatt.

– Jeg får frysninger bare av å snakke om det. Det er slike ting som betyr noe. Disse små tingene. Det er jo derfor vi gjør dette, sier Heidi-Beate, som synes samfunnet godt kan bli varmere.

– Det bør være målet til alle som leser dette å gjøre ei god gjerning i desember, sier hun.

– Man trenger ikke fortelle om det heller. Det viktigste er at man vet i hjertet sitt at man har gjort noe fint for noen.

PS. Hvis du – eller noen du kjenner til – i Rauma, kunne vært aktuelle gjester, ta kontakt med Samantha på 98611511 eller Kristina Sølsnes 41507144.