MOLDE: – Det må starte med kvalitet. Molde skal ikke bare være ei nødhavn andre kommuner skal kunne kvittere ut, sier moldeordfører Torgeir Dahl om den framtidige utvidelsen av barnevernvakta.

Evalueringen av vakta i Molde, den eneste i sitt slag i Nordmøre og Romsdal, var tema i Politirådet i Molde torsdag.

Blir kontaktet av flere

Politiet kan ikke få rost den nok, og ifølge barnevernet øker henvendelsene, ikke minst fra barn og unge sjøl:

– Mange av dem kjenner vi fra før, men det er også en del nye som henvender seg. At den har blitt mer kjent, er veldig positivt, og terskelen kan ha blitt lavere, fortalte barnevernleder Elisabeth Rundtom.

– Endringen i støtteapparatet er helt enorm fra da jeg startet som politi. Da ba vi bare far eller mor om å roe seg, og ble det nødvendig tok vi med oss ungene deres heim, beskrev politistasjonssjef Per Karstein Røv.

Voksesmerter

Rundtom fortalte imidlertid om ei vaktordning som siden oppstarten har mistet flere ansatte, samt noe sjukefravær.

– Vi er nå i gang med et Lean-prosjekt (forbedringsarbeid mye brukt i Molde kommune, journ.anm.) fram til 1. april for å se hva som er riktig bemanning til riktig tid. Undervegs har vi måttet ta bort den aktive, tilstedeværende beredskapen på politistasjonen på helg. Det er dels på grunn av bemanningsproblem, men vi er like tilgjengelige. Folk som ringer, får hjelp, understreker hun.

Pålagt med døgnberedskap

Lova pålegger dagens kommuner å tilby barnevernfaglig oppfølging «til rett tid», noe som krever akuttberedskap på kveld og natt. Flere og flere kommuner løser dette med en egen barnevernvakt. Molde startet sin 1. april 2016 sammen med kommunene i den ordinære barneverntjenesten, Eide, Aukra og Midsund.

Inviterer med flere kommuner

I vedtaket for barnevernvakta står det at tjenesten skal tilbys andre kommuner etter hvert.

I høst har barneverntjenesten i Molde derfor hatt møter med flere kommuner. Fræna og Vestnes er spesielt aktuelle, men også Kristiansund, Averøy, Sunndal, Nesset, Tingvoll og Gjemnes har deltatt.

– Alle meldte om behov og interesse. Vi har satt svarfristen til nyttår for å kunne ta det med i videre planlegging av ressurser. Molde aleine er egentlig litt for liten, sier Rundtom.

Vil kjøpe ei uke med barnevern

Som leder av Fellesnemnda for Nye Molde kommune var både Dahl, og ny-rådmann Arne Sverre Dahl, skeptiske til at utvidelsen kan gå på bekostning av kvalitet, noe som ble imøtegått av politiet og barnevernet.

– I Fellesnemnda har vi diskutert at vi vil standardisere og kvalitetssikre flest mulig avtaler, ikke tilpasse dem i mange varianter til andre kommuner. Det er kommuner som vil kjøpe ei uke med barnevern i ferien eller kjøpe noen timer med legevakt i uka, fortalte Dahl.

– Vi bryr oss ikke om hvilke kommuner som samarbeider, så lenge det er et godt tilbud for flest mulig sårbare barn og at vi har ett nummer vi vet vi kan nå fagfolk på, når vi ringer, sa Røv.

Åpner for større barnevern

Til Romsdals Budstikke sier Dahl at han er åpen for å utvide dagens ordinære barneverntjeneste til flere kommuner:

– Opp mot Krisesenteret som IKS (interkommunalt selskap), ser jeg at slike felt er utrolig komplekse å samarbeide om. Det krever mange tiltak, som har ulik kvalitet i kommunene. Derfor vil jeg se det mer opp mot barneverntjenesten totalt sett, sier Dahl.

– Nye Molde skal fortsatt invitere til å kjøpe tjenester, men vi må tenke mer standardisert, sier moldeordføreren.