FRÆNA: – Lokalene er ikke akustisk tilpasset en kulturskole i det hele tatt. Dette er et bolighus. Det finnes ikke ordentlig lagringsplass, det er ikke møterom, det er ikke ordentlige øvingsrom. Det er jo koselig på et vis, men det egner seg ikke som arbeidsplass, sier Dale, og viser Budstikka rundt i lokalene til den kommunale kulturskolen. Skolen holder til i et tidligere bolighus på baksida av rådhuset i Elnesvågen. Her er små rom, krinker og kroker og overfylte lager hvor tunge instrumenter flyttes ut og inn. Det er utstrakt fellesbruk av det sparsomme arealet. Da Budstikka er på besøk deler kunstelever og piano og sang på de få kvadratmeterne.

– Hensiktsmessig er det ikke akkurat. Det er veldig mye utstyr som må pakkes ned og tas fram for hver øving, sier Dale, og viser fram et lite lagerrom hvor instrumenter og notestativ nærmest velter ut døra.

Dans på helsestudio

Noe sted for konserter og framføringer finnes ikke på kulturskolen. Konserter blir holdt på bedehus og forsamlingslokaler rundt i kommunen. Dans er et eget problem. Danseundervisningen foregår på et helsestudio i nærheten, det er det eneste som har golv godt nok til det.

– Konsekvensen av så kummerlige forhold er at mye av undervisningen må desentraliseres og foregår ute på skolene, det gjør at personalet møtes sjeldent, og vi mister mye av den kvaliteten og kreativiteten man får med et godt og tett faglig miljø. Vi greier å få til at nesten alle ansatte samles to timer en gang i uka, sier Dale.

Femti år

Det er 50 år siden kulturskolen i Fræna ble startet. Mellom 3000 og 3500 barn og unge har siden dengang vært innom skolen og fått en føling med musikken, dansens og kunstmalingens vidunderlige verden. I år har skolen 244 elevplasser, en solid økning fra i fjor etter at dans er gjenopptatt etter mange års pause.

Randi Anita Dale begynte i stillinga som rektor 1. januar i år, etter at Veroljub Penjin gikk av med pensjon. Hun ble med en gang imponert over nivået både på elevene og de 10 lærerne ved skolen.

– Det er tydelig at det er gjort veldig godt arbeid her, og at det er mye man kan få til under dårlige forhold. Men tenk da hvor bra det kunne vært med bedere og mer tilpassa lokaler.

Møteplass

I jubileumsåret har Dale ett ønske: at politikerne vedtar at kulturskolen skal få nye lokaler. Det ønsket blir neppe oppfylt.

– Alle skjønner jo at andre grupper i samfunnet har mer akutte og livsviktige behov og må gå foran. Men det er på tide å prioritere kulturskolen. Kulturskolen har også et viktig samfunnsoppdrag i å bidra til god psykisk helse, sier Dale.

Mest av alt ønsker Dale seg et eget bygg for kulturskolen. Med saler for framføring, med tilpassa øvingsrom, med møteplasser for lærere og elever – et lokale som summer av liv og røre.

– En samlokalisering med en skole hadde også vært bra. Det hadde gitt store muligheter i å dele på rom og ressurser. Et kulturbygg hadde vært fantastisk. Det er noe Fræna virkelig trenger. Kommunen har ikke noe konsertlokale. Vi trenger ingen stor sal, men et konsertlokale med plass til 2-300, som også korps og kor kunne bruke, det er noe Fræna virkelig trenger.