elnesvågen: – Black Friday startet jo med at de store kjedene dumper prisene på varer de ville bli kvitt. Jeg synes det er noe tull. Jeg forstår at man vil skape blest og ha tilbud, men det har jo utviklet seg til å mer enn én dag. Nå er det Black Week og Black Weekend, langt mer enn amerikanerne har, sier Else Merethe Stavik.

Får støtte av kundene

Stavik har drevet nisjebutikken WherElse i Elnesvågen, som hovedsaklig har klær til damer, i to og et halvt år.

I et Facebook-innlegg tidligere i uka gjør butikkdriveren i Fræna det helt klart hva hun mener om Black Friday.

«Vet dere hva? Jeg hater Black Friday! Som en liten nisje- og kvalitetsbutikk byr jeg heller på tips, en god handel og god kompetanse.», skriver Stavik.

– Jeg er åpen for det meste av sprell og påfunn, men Black Friday er en galskap vi ikke trenger. Heldigvis får jeg støtte hos mange av kundene. Kanskje kan det dannes en mot-trend, sier Stavik, og legger til:

– Problemet er at kundene forventer at alle butikker dumper prisene. Jeg merker at det er stillere i butikken i dagene før Black Friday. Det er synd.

– De store kjøpesentrene sier i Romsdals Budstikke onsdag at Black Friday er viktig for omsetningen?

– Jeg har forståelse for det. Men jeg tror egentlig de ødelegger for seg selv, og for den kommende julehandelen, sier Stavik.

Vil støtte barnekreftavdelingen

Stavik forteller at hun har jobbet med salg og sørvis i alle år.

– Med WherElse ønsker jeg å skape noe unikt, der jeg kan tilby kompetanse og god hjelp. Jeg tror jeg kan si med sikkerhet at jeg ser hver kunde. Og at jeg har funnet et konsept som funker, ikke bare lokalt, men i hele landet. Så bra at jeg nå starter nettbutikk. Jeg føler meg trygg nok til det nå, sier Stavik.

– Hva blir ditt bidrag til Black Friday?

– På fredag serverer jeg vafler, boller og kaffe til alle de hyggelige kundene mine. Og ti prosent av omsetningen denne dagen går til kreftavdelingen på St. Olavs i Trondheim.

Jakka i eget design fikk stor oppmerksomhet etter at Vår Staude brukte den. Nå får du kjøpt garnpakker til jakka. Stavik elsker å strikke og selger også garn. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Ordfører Tove Henøen mener Black Friday bidrar til at man kjøper mer enn man trenger og gir prisdumpingpress på mindre butikker. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen