MOLDE: I bunnen for arrangementet ligger et over 20-årig vennskap og den nylig utgitte haiku-samlingen «Noriaki» av Endre Ruset, tilegnet den japanske stilhopperen Noriaki Kasai.

To typer håndverk

– Dette blir fingerdikt, og det blir fingermat. Jeg anser det som Gossa-Per gjør som kunst i all sin detaljrikdom. Mens mine dikt er inspirert av japansk kultur, kortformlyrikk. Det er i detaljene uttrykket ligger, og kunsten i det å formidle er for meg – som for Per – noe av en fullførelse av selve håndverket, sier Endre Ruset.

«Gossa-Per» er ikke mindre rosende om lyrikerens håndverk.

– Det er i slike opplevelser jeg samler inspirasjon til å utvikle nye retter, og jeg har sjøl opplevd lyrikkvelder i lag med Endre og også musikeraftener som bare har fått det til å boble av inspirasjon i meg.

– Men ideen til en slik aften?

– Jeg har både jobbet her som ung - og også nå, og fått en slags «militærtjeneste». Og sett hvordan Per både i grundighet og i å formidle gleden over det å servere nytelser har skapt noe stort. Det harmonerer mye med det som presteres på topplan i all annen kunst. Noe av dette ligger til grunn for denne kvelden og, sier Endre Ruset.

Orientalsk te-seremoni

Ruset forteller at han har vært så heldig å få lov til å være med Per rundt om, både i Norge og andre steder, der de har fått servert det som nesten kan kalles «komposisjoner» av noen måltid, over 8-10 retter.

– Hva blir komposisjonen her?

– Vi serverer jo mest mulig kortreist mat her. Dette blir sammensetning av mange forskjellige fiske- og sjøretter, og fra våre kanter kommer verdens beste råstoffer, sier Gossa-Per, og nevner marinerte ting, skalldyr, gravlaks, lokal fisk som breiflabb, kveite, blåskjell, sjøkreps…

– Vi starter med en orientalsk teseremoni, både med krekling- og blåbærlyngte, som nytes til dikt fra «Noriaki» og sushismåretter fra Gossa-Per, sier Ruset, som også ber publikum belage seg på flere fremmedartede elementer i Gildehallen.

– Kunstneren Karen Augusta Nogva vil lage en fin scenografi eller utsmykning, og det innbefatter også drakter til oss. I tillegg flott musikk fra Stian Omenås.

Tuvalisk strupesang for hesten

Tospannet tar også med senior Ruset og strupesanger Bjørn Tomren inn i litteraturaftenen.

– Far har jo utgitt boka «Songbok for hesten», som han selv leser fra, og hva er da mer naturlig enn at Polka-Bjørn synger tuvaliske strupesanger for hesten? spør Endre Ruset, og sikter til strupesangerens deltakelse i VM i Tuva tidligere i år.

– Her skal det bli en samrøre av sushi, sake, haikudikt og så mange ingredienser at det ikke vil bli et kjedelig minutt, forsikrer de to.

Før Endre leser noen bevingete ord om skiflyveren Noriaki Kasai fra Japan på Gossa-Pers kjøkken. Stilhopperen som i sin helgule dress på forunderlig vis er involvert i en litteraturaften i Molde.

HVA: Litterær aften på Gildehallen i Molde med Per Olav Solem, Endre Ruset, Arne Ruset, Bjørn Tomren, Karen Augusta Nogva og Stian Omenås.

TID OG STED: Onsdag 29. november kl. 19.00.