Hverdagen for politikerne i Aukra er ikke helt lik det de fleste andre kommunene opplever. Inntektene fra eiendomsskatten, i hovedsak fra Nyhamna-anlegget, fører Aukra-økonomien opp blant de aller fremste i landet.

Tirsdag 14. november vedtok kommunestyret i Aukra hvordan pengene skal brukes i 2018, og planen for økonomien i åra fram til 2021.

Ifølge ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) er prioriteringene av pengene lite omstridt i kommunestyret.

– Jeg tror dette er det 11. budsjettet i Aukra kommune der kommunestyret har vært omtrent enstemmig om alle de store prosjektene. Det tror jeg er ganske unikt. Sjølsagt vil det være delte oppfatninger for eksempel om plasseringer av bygninger, men de store linjene står vi samlet bak. Aukra har god økonomi, og det fine er at pengene kommer alle til gode. Alle tar del i velstanden, sier ordfører Riksfjord til Romsdals Budstikke.

Det er fire store prosjekt som er i gang eller skal i gang:

1. Aukra omsorgssenter

Investeringskostnad 252 millioner kroner. Senteret skal avløse Aukraheimen, og få plass til 23 langtidsplasser og seks korttidsplasser/rehabilitering. Kommunen tar over nybygget i slutten av april 2018.

2. Ny Julsundet skole og flerbrukshus

Kostnad: 126 millioner kroner. Skolen skal tas i bruk i august 2018 når nytt skoleår starter.

3. Omsorgsbase i Julsundet

Ferdig i oktober 2018.

4. Nytt kulturhus og svømmehall på Gossen

Kostnad: rundt 200 millioner kroner. Planlegges påbegynt i 2019.

Kommunen planlegger også å investere 26 millioner kroner i utbygging av boligfeltet Torhaugmyra.

– Det nye omsorgssenteret gir 29 omsorgsplasser, mens dagens Aukraheimen har 35 plasser. Samtidig får Aukra får mer enn 100 flere eldre over 80 år de neste 12 åra. Hvordan henger dette i hop?

– Vi holder oss godt innafor normen for institusjonsplasser. I tillegg leggers det opp til omsorgsboliger med heldøgns tilsyn. Vi skal ha et godt pleie- og omsorgstilbud i Aukra, tilpasset behovene innbyggerne har. Trengs det å utvide Aukra omsorgssenter, ligger det til rette for det bygningsmessig, mener ordføreren. Han roser både rådmannen og politikerne i kommunestyret for å ha vært løsningsorientert og ha et godt samarbeidsklima.

Kommunen opplyser i budsjettdokumentene at det tar tid å gå over fra en pleie- og omsorgstjeneste som har vært institusjonstung, til å få en tjeneste som består av både mer heimebaserte tjenester, omsorgsboliger med tilsyn og moderne institusjonsdrift. Endringene kan ta flere år å gjennomføre, før det gir utslag i lavere kostnader.

Bunnsolid økonomi

– Når man kommer til 2021, er Aukra kommune da ferdig med alle storinvesteringer?

– Når kulturhuset med basseng er ferdig, er de største investeringene tatt. Aukra skal fortsatt investere i gang- og sykkelveger, oppgradering av vannettet og asfaltering, men sammenliknet med de store investeringene, har dette mindre omfang.

– Ser du noen skyer på den økonomiske himmelen, Riksfjord?

– Nei, Aukra kommunes økonomi er bunnsolid, sier ordføreren.