FRÆNA: Torsdag møter rådmann Anders Skipenes formannskapet i Fræna. Der skal han legge fram sitt forslag til budsjett og økonomiplan for de neste fire åra. I framlegget går det klart fram at de vedtatte skoleutbyggingene på Sylte, Jendem og Haukås vil bli merkbare for kommunens innbyggere i lang tid framover og også gjøre kommunens økonomi svært sårbar for blant annet renteendinger.

– Situasjonen er meget krevende, mener rådmannen.

Milliardgjeld

Fræna har vedtatt skoleutbygginger for over 300 millioner kroner de kommende åra.

Det gjør at kommunens gjeld vil øke til over en milliard kroner i løpet av 2020. Gjeldsbyrden får store konsekvenser for driften. For å ha råd til investeringene foreslår rådmannen nye kutt på 8,1 millioner kroner i 2018. I 2019 må kommunen begynne å tære på disposisjonsfondet for å saldere budsjettet. I 2021 vil kommunen bruke nærmere seks millioner kroner av fondet for å dekke driften.

– I løpet av få år vil disposisjonsfondet bli redusert ned til 5 prosent av driftsinntektene. Kommunens økonomiske stilling vil fra dette tidspunktet være meget sårbar, mener rådmannen. Han foreslår store kutt for å få en bærekraftig drift: over 3 millioner korner i kutt i 2020, og ytterligere kutt på 7 millioner i 2021. Dette vil i første rekke ramme heimetjenesten og budsjettet til teknisk drift og anlegg, men også skolebudsjettene.

Må skyve på investeringer

Skoleinvesteringene vil også få stor betydning for andre investeringer som må settes på vent på ubestemt tid.

– Andre nødvendige og ønska investeringer vil med stor sannsynlighet måtte skyves ut i tid. Det vil blant annet gjelde Tornes skole og kulturskolen, skriver rådmannen i sitt budsjettforslag.

Økt eiendomsskatt?

Rådmannen ser ikke at det er rom for å foreslå reduksjon av eiendomsskatten i Fræna kommune nå. Tvert imot åpner han for at kommunen kan bli nødt til å vurdere å øke eiendomsskatten for å makte og gjennomføre de planlagte investeringene.