Et nettverk av nær 600 kvinnelige skuespillere har gått sammen om et felles opprop publisert i Aftenposten fredag 17. november. Der deler flere anonymt egne historier om overgep og trakassering.

– Målet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva er ikke poenget, men å komme ukulturen til livs, skriver gruppa, som mener historiene avdekker en overgripende maktstruktur.

Opp til makta å endre

Johanna Mørck og Vivi Sunde, begge skuespillere ved Teatret Vårt i Molde, er blant dem som har signert oppropet.

– Jeg har egentlig ingen kommentar utover oppropet. Vi er en gruppe som står samlet, og oppropet taler for seg. Nå er det opp til makta å forandre noe, sier Mørck, som ikke tror ukulturen bare gjelder hennes egen bransje.

Vivi Sunde forteller at hun har skrevet under fordi hun synes det er viktig at kvinner blir respektert på lik linje med menn.

– Ingen skal bli utsatt for den typen diskriminering, sier Sunde, som i sin tid ikke har opplevd seksuell trakassering som noe stort problem ved Teatret Vårt.

– Da jeg begynte, var vi en ung gjeng skuespillere midt i 70-tallsopprør og likestillingskamp, så nei. Men selv om jeg ikke personlig har vært plaget, er dette et enormt viktig opprop. Det er viktig at vi kvinner står sammen for full likestilling på alle områder, sier hun.

– En ekstremt viktig sak

Thomas Bjørnager har vært teatersjef ved Teatret Vårt siden 2012.

– Siden da har vi ikke hatt meldte saker om trakassering. Men vi har hatt opp upassende språkbruk i ensemblet, sier Bjørnager, som i forrige uke sendte ut et skriv til alle ansatte der han understreker at «all adferd som kan få kolleger til å føle seg utrygge på jobben deres er uakseptabel», samt informasjon om til hvordan slik adferd kan meldes.

– Som voksen, åpen homofil mann tror jeg dette teatret er et sted alle kan være trygg på seg selv og samtidig jobbe profesjonelt, sier Bjørnager.

– Er du sjokkert over historiene som kommer fram?

– Ja, det er sjokkerende. Det er helt uakseptabelt å bruke sin maktposisjon på denne måten, sier Bjørnager.

– Samtidig blir jeg lei meg hvis kunsten skal avseksualiseres og bli totalt politisk korrekt. Teater er en kunstform som er avhengig av å vise nakenhet og erotiske scener. Derfor er det så viktig å skape en fullstendig trygt, sikkert og profesjonelt arbeidsmiljø, sier Bjørnager, som mener oppropet er en ekstremt viktig sak.

– Det er formidabelt gjort av disse kvinnene å irettesette en kultur som er en overlevelse fra dinosaurene, i teater og film, men også i andre bransjer, sier Bjørnager.

Johanna Mørck. Foto: Privat
Vivi Sunde. Foto: Teatret Vårt