EIDE: Lederen i byggekomiteen er full av lovord om prosjektet, både hva det vil gi kommunens innbyggere og hvordan entreprenøren utfører arbeidet.

– Det er en skikkelig gladsak for Eide kommune at vi får gjort dette. Både brukerne og de ansatte tror jeg vil få merke stor endring til det bedre. Vi får en sjukeheim som er innrettet på framtidas behov, sier han.

Så langt skal alt være i rute både tidsmessig og økonomisk.

– Kommunen får mye igjen

Opprinnelig besto bygningsmassen i sjukeheimen av et hovedbygg (østfløya) og ei midtfløy sammenbygd med «psykiatribygget» (vestfløya), som tilhørte helseforetaket. Da Eide kommune for et par år siden fikk overta vestfløya med tilhørende penger til brannsikring, så politikerne muligheten for å skaffe kommunen et rimelig helsebygg. Ikke minst siden de kunne få 55 prosent av kostnaden dekt via tilskudd fra Husbanken. Kommunen dekker resten. Budsjettet er på 47 millioner kroner.

Hele bygget sprinkles, får teleslynge og nettilgang.

– Summen av utbyggingen er at Eide får veldig mye igjen for sine kommunale kroner, understreker komitélederen.

Han legger til at byggeperioden er ei utfordring for personale og enhet. Men ifølge enhetsleder Liv Lyngstadaas Naas, skal dette gå bra.

Korttidsavdeling

I andre etasje av vestfløya bygges 9 store pasientrom, ett er dobbeltrom for par som vil bo sammen. Rommene blir sjukeheimens korttidsavdeling og tas i bruk på nyåret. Her kommer avdeling for rehabilitering, avlastning, behandling og observasjon. Alle rom får bad.

To av rommene skal brukes til lindrende behandling ved livets slutt.

Noe for Hustadvika

Underetasjen i vestfløya ligger der som en reserve, og kan være tilgjengelig for nye Hustadvika kommune dersom kapasiteten må økes. Etasjen sprinkles, men for øvrig gjøres det ikke noe med lokalene.

– Her er det muligheter for å innrede pasient- eller andre rom alt etter hva som behøves, sier Eide.

Langtidsavdeling

I østfløya, som tidligere gikk under navnet Furutoppen, starter arbeidet på langtidsavdelinga over nyttår, når pasientene der har flyttet over til de nyombygde lokalene.

Østfløya får 13 store pasientrom, derav ett dobbeltrom. Alle rom blir utstyrt med bad, noe de ikke har hatt før. I dag bor 20–22 pasienter der.

Ber om forståelse

– Før neste steg kan tas, må alle pasientene flyttes ut. Det blir plass til 10 pasienter ved den nye korttidsavdelinga. Resten vil vi flytte midlertidig til Slettatunet sjukeheim. Det vil bli aktuelt at pasientene i overgangsfasen må ligge på dobbeltrom. Personalgruppa ved Furutoppen vil bli delt, slik at noen følger med pasientene til Slettatunet. Vi ber om forståelse fra pårørende og beboere i denne perioden, sier enhetslederen.

Nytt kjøkken

I underetasjen på Furutoppen skal hovedkjøkkenet ombygges. Kjøkkenet leverer daglig mat til institusjonene på Eide og til heimeboende.

I byggeperioden skal kjøkkenet driftes ved kantina på Slettatunet, som ligger rett på østsida og er knyttet sammen med Furutoppen med en overbygd gangpassasje.

Demensavdeling

Kommunestyret har vedtatt at hele sjukeheimen Slettatunet, inkludert Slettatunet omsorgssenter, skal tilpasses demente. Arbeidet med dette skal være ferdig i 2019. Planen framover er at Slettatunet dagsenter i sin helhet skal benyttes av heimeboende demente, og at tiltenkt dagsenter på Furutoppen skal benyttes av øvrige heimeboende med behov for dagtilbud.

Eide har i dag 7 plasser for demente ved Slettatunet. Behovet er ifølge kommunalsjef Målfrid Monge betydelig større. En oversikt i Helse- og omsorgsplanen viser et tall på nesten 30.

Nøkkelferdig

Røberg Bygg AS er totalentreprenør i prosjektet og skal levere et nøkkelferdig bygg. Arbeidet startet i juni i år etter en omfattende planlegging.

– Så langt har vi ikke truffet på uforutsette ting. Bygget fra 1980-åra virker å være solid, sier Ragnvald Olav Eide.

Han påpeker at sjølbærende konstruksjon er en stor fordel. Det har kun vært snakk om å flytte lettvegger.

Klimatiltak

Med sjukeheimsløftet gjør Eide kommune også en innsats for det globale klimaet. Oljefyren fases ut, og i stedet legges det til rette for jordvarme i radiatorene. På plena sør for sjukeheimen stikker plastslanger opp, der jordvarmen skal hentes fra grunnen. Et titalls brønner er boret.

I kjølvannet har kommunen fått en utfordring med nødstrøm, men dette regner komitélederen med at de skal finne en god løsning på, ved at oljefyren startes ved strømbrudd.