ÅF Norge er et konsulentselskap innenfor bygg, infrastruktur, energi, industri i tillegg til IKT. ÅF Norge er en del av det svenske ÅF-konsernet, et av de største og mest lønnsomme multidisiplinære ingeniørselskapene i Skandinavia. Tjenesteområdene omfatter prosjekt- og byggeledelse, prosjektering, arkitektur og design.

Adm. direktør Rune Hardsersen sier ÅF etter det vellykkede oppkjøpet av Solid Engineering AS har hatt en sterk vekst innen energibransjen i Norge. ÅF samler nå sin satsing på området under Tor Magne Johansen, som får ansvaret for å utvikle hele forretningsområdet. Tor Magne Johansen var en av gründerne bak Solid Engineering – og som solgte til ÅF.

Sterk aktør

– Ved å samle energisatsinga vår under Tor Magne Johansens ledelse, og med ÅF Solid Engineering i Molde som en sterk aktør, kan vi bli en enda bedre partner for våre kunder og ta et mer helhetlig ansvar for å løse kundenes utfordringer slik at de når sine mål, sier Hardersen.

– Stor anerkjennelse

– Trenden har vært at lokale selskaper blir sentralisert i forbindelse med oppkjøp. Det at ÅF i Norge velger å være kjerringa mot strømmen og satse fra Molde, er en stor anerkjennelse for meg og ÅF Solid, sier Tor Magne Johansen, ny leder for forretningsområdet Energy i ÅF Norge og leder for ÅF Solid.

ÅF har et av de største miljøene innenfor vannkraft i verden, med 250 konsulenter dedikert til vannkraftprosjekter. I Norge leverer selskapet komplette tjenester innenfor vann- og vindkraft fra utredninger og forprosjekt til prosjekt- og byggeledelse, samt idriftsetting og tilstandsovervåking.

Big data

ÅF leverer også tjenester og løsninger innenfor Big data til energiselskaper, hvor de utnytter selskapets kompetanse innenfor industriell IT.

– Dette er et spennende område hvor vi mener det ligger store urealiserte gevinster for både bransjen, men også i et samfunns- og bærekraftsperspektiv – det handler om å forvalte ressurser best mulig, sier Tor Magne Johansen.

Statnett største kunde

Selskapet er i sterk vekst og har ifølge Tor Magne Johansen en ambisjon om å bli en av Norges mest attraktive arbeidsgivere.

ÅF Solid har en dominerende markedsposisjon i regionen, og har hatt løpende rammekontrakter med Statnett – som er den største kunden – siden 2008. Nylig skrev de under en rammeavtale med Fosen Vind DA/Statkraft SF, for det som skal bli Europas største vindkraftprosjekt på land. Selskapet har også inngått kontrakt med energiselskapet BKK i Bergen der de leverer byggekontroll på den nye 420 kV ledninga fra Modalen til Mongstad.

– Vi vokser og har behov for å rekruttere flere dyktige kollegaer det neste året, både innenfor fornybar energi, big data, tidligfase og prosjekt- og byggeledelse. Vi har et sterkt lag med praktiske ingeniører og fagarbeidere med tung kompetanse og erfaring fra bygg- og anleggsbransjen, sier Johansen.

Milliardomsetning

ÅF har i dag over 800 ansatte i Norge, med kontorer i Oslo, Trondheim, Molde, Lillestrøm, Sandefjord, Bergen og Tromsø. Selskapet hadde en omsetning på over en milliard kroner i 2016. ÅF-konsernet har samlet en omsetning på ca. 11 milliarder svenske kroner, 10 000 ansatte og 100 kontor i mer enn 30 land.