Folketallet stiger i Gjemnes. De ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at Gjemnes fra 1. juli til 1. oktober fikk 22 nye innbyggere. Veksten i folketallet dette kvartalet er på 0,8 prosent. Ingen annen kommune i regionen kan vise til maken.

– Når innbyggertallet øker, gir det svært positive signal for Gjemnes. Vi ser ei positiv utvikling, og mener det er realistisk at kommunen vår får enda et oppsving når det nye sjukehuset på Hjelset tas i bruk, sier ordfører Knut Sjømæling til Romsdals Budstikke.

Pila peker oppover

For Gjemnes peker pila oppover etter flere år der veksten har vært rundt null.

– Hva ligger bak veksten i folketallet?

– Det finnes flere forklaringer. Én ting er boligbyggingen i sentrum av Batnfjord. 28 nye leiligheter er bygget, 26 av disse er tatt i bruk. Vi ser også at det kommer folk flyttende utenfra til kommunen når boliger legges for salg. Kommunen har også en målsetting om å ta imot og bosette 10 flyktninger i året. I høst har vi fått flere nye flyktninger, og disse er bosatt i leide hus nær sentrum. Jeg registrerer at det kommer folk og slår seg ned i Batnfjord mens de har jobb enten i Molde eller Kristiansund, forklarer Knut Sjømæling.

Gjemnes meldte sitt kandidatur som vertskommune for det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Men i sluttfasen ble ikke den aktuelle sjukehusplasseringen på Astad vurdert som aktuell.

Venter sjukehuseffekt

Ordfører Sjømæling tror det er fullt mulig for Gjemnes å få sin del av ringvirkningene av sjukehusprosjektet på Hjelset.

– Avstanden fra Batnfjord sentrum til Hjelset er jo bare 15–20 minutters kjøring. Det tilsier ganske kort pendlerveg for dem som skal jobbe ved sjukehuset. Gjemnes kommune ønsker å være i forkant og legge til rette for ny boligbygging både nær sentrum i Batnfjord og ellers i kommunen. Vi har muligheten for både store og mindre tomter.

– Hvor mange nye boliger tenker du at sjukehusetableringen på Hjelset kan gi i Gjemnes?

– De siste åra har det blitt bygget rundt 30 nye boenheter i sentrum her. En tredobling av det antallet, opp rundt 100 nye boliger, skal være realistisk, sier Knut Sjømæling.

Oversikten over folketallsutviklingen fra 1. januar i år til 1. oktober viser at Gjemnes vokste med 15 personer.

For de øvrige ni kommunene i Romsdals Budstikkes dekningsområde, er utviklingen varierende. Fræna økte folketallet siste kvartal med 42 personer, og har hittil i år en vekst på 49 personer.

For Frænas del er det særlig hyggelig med fødselsoverskudd på 26 personer. Det tilsvarer en hel skoleklasse.

Molde hadde første halvår i år nedgang i folketallet. I tredje kvartal snudde det. Molde økte folketallet med 38 personer fra 1. juli til 1. oktober. Molde har fødselsoverskudd; 21 personer.

Halvparten av de ti kommunene i regionen ligger an til vekst i folketallet i år. Men for de fleste kommunene er det snakk om små endringer. Gjemnes, Fræna og Molde trekker opp, mens kommunene Rauma, Vestnes, Nesset og Midsund alle har nedgang i folketallet. Aukra kommune hadde første halvår betydelig vekst, men fikk nedgang i siste kvartal, og ligger an til en vekst i år på 29 personer.