Tirsdag og onsdag sist uke arrangerte Fylkeskommunen og Fylkesmannen i Møre og Romsdal konferansen «Kampen om sjøareala» for 210 deltakere fra flere forvaltningsnivå, næringsliv, forskningsinstitusjoner og politiske miljø.

Trenger maten fra havet

Blant foredragsholderne var Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge, som er en organisasjon med 500 medlemsbedrifter i fiskeindustri og havbruksnæring. Ifølge Grøttum kommer havbruk til å bli en svært viktig ressurs framover. Ikke bare som inntektskilde, men som en kilde til å dekke jordas økende behov for mat.

– Hvis vi hopper fram til 2030 vil det ha skjedd mye med folks tenkning rundt havbruk. Vi trenger faktisk maten. Det gjør at vi må utnytte ressursene i havet bedre, sier han.

– Liten vilje til å satse

Grøttum mener havbruksforvaltningen i Møre og Romsdal har vært for lite offensive.

– Fylket henger etter, og har hatt for liten vilje til å satse. Selv om de er et av landets viktigste sjømatfylker har fylket mye å gå på når det gjelder utvikling innenfor havbruk. Møre og Romsdal har hatt et stort fokus på maritim sektor og hvitfisknæringen. I motsetning til flere andre oppdrettsfylker er det vanskelig å se at Møre og Romsdal fylkeskommune har hatt en strategi for å legge til rette for økt satsing på havbruk i fylket, sier Grøttum.

Strategi

– Hva burde de satset mer på?

– Den interkommunale planen for Romsdalsfjorden har vært et veldig godt stykke arbeid. Men det er viktig at både fylkeskommune og kommuner signaliserer at de ønsker å satse på havbruk, og at de i samarbeid med næringen kan legge til rette for at havbruksnæringen kan utvikle seg videre som et viktig supplement til fiskerinæringen. Da bør de etablere en strategi som ser på alle de fortrinnene fylket har for at havbruk skal spille en enda viktigere rolle i verdiskapningen i fylket, sier Grøttum.

Viktig norsk bidrag

De gode naturlige forholdene for havbruk i Norge, kommer til å få betydning framover, tror Grøttum.

– Vi kommer til å bli en viktig bidragsyter til å dekke matbehov og til å dele kompetanse og teknologi med resten av verden. Det høres svulstig ut, men Norge kommer til å utgjøre en forskjell, sier Grøttum.

Bærekraft og fiskevelferd

Han spår at en langt større andel av havet vil bli benyttet til havbruk.

– Vi må utnytte større andel av sjøarealene. Mer av de utsatte havområdene kommer til å bli tatt i bruk, noe som fordrer at vi har tøffere og mer robust utstyr. Samtidig må vi tenke bærekraft og fiskevelferd. Sjømat er en klimavinner, men vi kan bli enda bedre. Hvis en større andel av det vi spiser blir sjømat, vil det være positivt for miljøet, sier Grøttum.