Flyktningtjenesten i Fræna var vertskap for stormønstringen, i samarbeid med Fræna videregående skole. De hadde besøk av ei skoleklasse fra Sevilla i et såkalt Erasmus pluss-prosjekt, som har fått midler fra EU. Den internasjonale skoleklassen fra Fræna har vært på besøk i Sevilla, og nå var det spanjolenes tur. Temaet for samarbeidsprosjektet er den pågående flyktningkrisen.

Fikk smakebiter

Derfor var det ekstra aktuelt å møte nettopp flyktninger fra Iran, Irak, Syria og Eritrea. Det ble en veldig spennende og sosial dag der alle fikk vise fram smakebiter fra sitt land og sin kultur. Det var sang, musikk, dans, gode samtaler og spennende mat.

– Vi er nærmere 80 personer her, inkludert elevene fra Spania og Fræna videregående. Flyktningene som er her i dag går på voksenopplæring, men har undervisning hos oss i flyktningtjenesten hver onsdag. Her har vi et litt annerledes opplegg. Hvordan betale ei regning? Sparing, budsjett, hvordan klare seg sjøl i det norske samfunnet. Praktiske ting. Brannsikkerhet. Vi er innom litt av hvert, sier Marianne Bøvra i flyktningtjenesten.

Mye smil og latter

Spanske og norske elever var invitert for å lære mer om hvordan flyktninger blir mottatt og bosatt i Fræna og Eide. Dagens tema var kultur og kulturforskjeller. Elever og flyktninger ble inndelt i grupper og fikk lære mye om hverandre, om de forskjellige landene og om kultur, tradisjon og religion. Stemningen var meget god. Det var mye latter og mange smil.

– En utrolig bra samling. Midt i blinken for våre elever og for de spanske elevene å få delta på et multikulturelt treff som dette. Dette er en dag de vil huske. Først og fremst handler dette om å lære av hverandre og ikke minst dette med respekt for hverandres ulikheter, sier lærer Hilde Stuksrud.

Vi slo av en prat med flyktningene Saeed Hassanzadeh (31) fra Iran, Sharesh Julfa (30) fra Iran og ekteparet Mayada AlFayad (37) og Feras AlObaid (38) fra Syria. De sistnevnte har tre barn som nå går på skole i Fræna.

Praksis på Euronics

– Det går veldig bra nå. For min del var det vanskeligere i begynnelsen, med mye fritid og nesten ingenting å gjøre. Nå har jeg fått praksisplass på Euronics i Elnesvågen. Fire timer tre dager i uka. Arbeid og aktivitet endrer alt. Da blir dagen så mye mer innholdsrik. Og så lærer man veldig mye av å jobbe. Det er god integrering, sier kurdiske Saeed.

Landsmannen Sharesh er hjertens enig. Han har arbeidspraksis to dager i uka på Eventyrlige Skaret, der han for det meste er på kjøkkenet.

Det syriske ekteparet har vært i Norge i bare fem måneder, etter tre år i Tyrkia. De flyktet fra borgerkrigen i Syria, og er glad for at de er kommet til Norge. Nå lærer de norsk for harde livet. De bor i Elnesvågen. De er kommet til en helt annen verden.

– Nå handler alt om å lære språket. Jeg er utdannet sjukepleier, men må trolig ta et års ekstra utdanning her i Norge for å få alle godkjenningene. Jeg håper jeg kan få en jobb på sjukehuset med tid og stunder, sier trebarnsmora Mayada.

Mannen Feros er artist og musiker fra hjemlandet Syria, og han sørget for et forrykende musikalsk show rett før det ble spist internasjonal mat.