Addis Abeba: Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit dro på offisielt besøk til Etiopia i begynnelsen av november var den norske basen til Norsk Luthers Misjonssamband (NLM) i Addis Abeba et av stoppestedene. Der ble de tatt i mot av jublende barn med bunad, flagg og hurrarop. Det var Mirjam Syltebø Endalew (42) fra Fræna og ektemannen Lamessa Endalew (40) som var vertsskap for besøket.

– Kronprinsen har flere ganger i forbindelse med Etiopia-besøket nevnt at det er viktig og spesielt for ham å gå i sin farfars fotspor. Kong Olav V besøkte NLM i Etiopia i 1966, og i forbindelse med at kronprinsparet kom, laget vi en liten utstilling med ti bilder fra dette besøket. Mitt inntrykk er at han satte pris på å få se utstillingen, sier Mirjam, som har bodd i landet på Afrikas horn i 17 år.

Fra Sylteosen til Addis

Mirjam er vokst opp i Sylteosen, og er utdannet sykepleier og diakon. Da hun flyttet til Etiopia i år 2000 møtte hun Lamessa, som var leder i utviklingsprosjektet hun var helserådgiver for.

– Vi giftet oss i 2003, og har to gutter. Simon på tretten og Liban på fem år. De går på internasjonal førskole og skole her i Addis Abeba, sier Mirjam.

Mirjam forteller at barna snakker flytende både norsk og engelsk.

– Norsk på romsdalsk, kanskje?

– Det er nok ikke så mye romsdalsdialekt å spore, dessverre. De snakker også litt amharisk, i tillegg til at de forstår litt oromo, som er Lamessas morsmål, sier hun.

Misjonsarbeid

I dag er Lamesssa leder for NLMs arbeid i Etiopia, mens Mirjam er lærer i diakoni og etikk ved Mekane Yesus-kirkens teologiske seminar. Mirjam kaller arbeidet interessant og utfordrende.

– Vi arbeider med misjon fordi vi ønsker å bidra til en mer rettferdig verden. Selv om det er stor økonomisk vekst i landet, lever forsatt en stor andel under vanskelige forhold. Vi tenker det er urettferdig at så mange av verdens fattige og undertrykte ikke har hørt om Jesus. Evangeliet om Jesus er et budskap om frihet fra syndens og ondskapens undertrykkende krefter, og vi ønsker at alle skal ha muligheten til å bli kjent med ham, sier Mirjam.

Høy mødre-dødelighet

Under kronprinsparets besøk fikk de kongelige et innblikk i NLM og fem andre norske organisasjoners arbeid i Etiopia. Også Det Norske Misjonsselskap, Kirkens Nødhjelp, Utviklingsfondet, Redd Barna og Flyktningehjelpen har personell til stede i det øst-afrikanske landet. Representanter fra disse var invitert til lunsjen, som for øvrig bestod av nasjonalretten injera og wott av biff, lam, linser og grønnsaker.

– Kronprinsparet var godt orientert, og ønsket å høre om hvordan organisasjonene arbeider og bidrar til å bygge sivilsamfunn, og til å nå de bærekraftige utviklingsmålene. I NLM er vi stolte av vår viktige historiske rolle i etableringen av Mekane Yesus kirken her i Etiopia som i dag har 9 millioner medlemmer og er en viktig aktør i sivilsamfunnet. I relasjon til utviklingsmålene har vi prosjekter som arbeider med å redusere den høye mødre-dødeligheten. Vi har også flere utdanningsprosjekt, blant annet har vi nylig bygget en ny videregående skole i Øst-Etiopia i et område hvor utdanningsnivået er særlig lavt, sier Mirjam.

Heime begge plasser

Etiopia har et folketall på litt over 100 millioner, i følge Wikipedia. I hovedstaden Addis Abeba bor det 3,4 millioner innbyggere.

– Vi er glad i Etiopia og vi har et godt liv her. Vi er også svært glade for at barna våre får bli kjent med Etiopia. «Heime» vil alltid være både Norge og Etiopia, sier Mirjam.

– Hva er planene videre?

– Vi blir boende her til sommeren 2019. Deretter venter Norge noen år. Lamessa har permisjon fra fast jobb ved NLMs hovedkontor i Oslo, og jeg satser på at det dukker opp noe til meg også, sier Mirjam.

Norsk sjokolade

Avstanden fra Addis Abeba til familien i Molde er lang, men det går greit, sier Mirjam.

– Vi er langt unna familien min, men vi holder kontakten gjennom Skype. Foreldrene mine har vært i Etiopia fem ganger nå, og i slutten av måneden kommer min far på besøk igjen. Det betyr mye for oss at familie og venner kommer for å ta del i livet vårt her. Når vi får besøk ber vi dem ta med seg norsk ost, smør, kjøttpålegg, smågodt og sjokolade. Det savner vi, sier Mirjam.

– Hvilke sider ved livet i Etiopia er mindre gode?

– Det mest slitsomme med å bo i Addis er trafikkaoset og luftforurensinga. Når vi går ut av flyet etter landing her slår den dårlige lufta i mot oss. Det er stor kontrast til den friske lufta som fyller alle sanser ved ankomst Årø, sier Mirjam.