Eidsvåg/Isfjorden: Denne helga startet julemarkedene i distriktet for fullt. To av bygdene var Eidsvåg og i Isfjorden.

Felles for begge stedene var mange varer og mye folk. Husflid var det stort utbud av, men også julekaker og lefser. Utvalget av strikkevarer begge steder var stort, så her var muligheter til å finne julegaver som kan varme utover vinteren.

Julemesse i gammel tradisjon

Det er fjerde gangen det var gammeldags julemarked i Eidsvåg, nærmere bestemt på Nesset prestegard. Nærmere 40 boder gjorde at besøkende fikk et stort utvalg og velge i.

Bjørn Ølander og Turid Leirvoll Øverås hadde styringen på markedet i Eidsvåg.

– Ideen kom for fem år siden, forteller Inger Marie G. Harholt. – Da ble Nessetboken presentert her på Nesset prestegard. Vi så at her måtte være en ideell plass for julemesser. Gammeldagse julemesser, understreker de tre til.

Slo seg sammen

Husflidslaget og Bygdekvinnelaget slo seg sammen, presenterte ideen og satte i gang. Den gangen var det grisevær og dårlig oppmøte, minnes Harholt.

– Men vi så på stedet som ideelt. Og nå, på fjerde året, har det blitt en suksess. I dag går det dessuten over to dager, og det ser ut til å være det ideelle her i Eidsvåg, sier hun.

Folk fra hele kommunen var med på å lage julestemning med sine varer. Det var også gjesteboder fra Rauma og Molde.

Potetlefser og hekling

Harholt stilte også i år med sin spesialitet potelefser, men hadde også med seg kaker og sylte. Salget gikk godt, mens praten gikk lystig i den fine atmosfæren i fjøsbygningen.

De fleste som stilte med egne boder, var damer. Men et par unntak var å se: En som virkelig hadde mye fint håndarbeid å by på, var eresfjordingen Svein Åge Sørli. Hekling er hans store hobby. Dermed var ikke ideen langt fra idé til julemarked.

– Veldig moro å hekle, sa Sørli som stilte med en stor variasjon av produkt.

Sopelimer

Lars Sandnes laget gode gammeldagse sopelimer som han demonstrerte, mens folk gikk rundt og handlet eller slo av en prat.

Ragnar Stubø sørget for julemelodier på trekkspill og skapte en flott stemning i de gamle lokalene.

Publikum strømmet til fra det meste fra Nesset.

Isfjorden – for første gang inne

Også i samfunnssalen i Isfjorden var det mye folk på julemarked lørdag

– Jeg har forsøkt meg to ganger med julemarkeder ute, det bød på en del utfordringer. Jeg var ikke på bølgelengde med værgudene, sier Lillian Hansen og ler.

Hun gleder seg over de mange som fant vegen til samfunnssalen i bygdas storstue.

– Nå har vi nok kommet i hus for godt, for her er jeg meget godt fornøyd med forholdene, sier Hansen videre.

Hansen hadde invitert mange raumaværinger til å stille med varer, men også en rekke fra nabokommunene. Dermed var det et stort utvalg å se i de 20-talls bodene. Her var bakst fra Lesja og Molde, og spekemat fra Gjemnes som solgte godt.

– Ja, her går det unna, sa Berit Jensen som hadde fått en strategisk plass i samfunnssalen.

Som seg hør og bør på julemarked, ble det også solgt kaffe, vafler og kaker. Dermed fikk de besøkende noe å styrke seg på i julehandelen.