– Veldig morsomt. Mange av leikene er ganske likt det vi har i Syria, men andre ting er helt ukjent, ler Fadja Omar og Selen Brimo fra Syria.

Språk og kultur

De er med på aktivitetsdag som arrangeres av elever på Sport Management-studiet på Høgskolen i Molde. Her spilles det volleyball og fotball, det demonstreres tradisjonelle leiker og spill og konkurreres i quiz med MFK-billetter som premie. Alt på et absolutt uhøgtidelig nivå.

– Et veldig bra arrangement. Vi blir kjent med norsk kultur og tradisjoner. Samtidig er det veldig god språktrening, sier Fanuel Andom Gebremeskel fra Eritrea.

Integrering

Aktivitetsdagen er en del av undervisningsopplegget for studentene på Sport Management. Førsteamanuensis Solveig Straume overvåker arrangementet.

– I tillegg til at studentene må lære seg hva som faktisk kreves for å gjennomføre et arrangement så er målet vårt å gi dem mer kunnskap og erfaring om integrering. Idretten er blitt en veldig viktig arena for integreringsarbeid, som studentene kommer til å møte når de skal ut i jobb, sier Straume. Mange av studentene er aktive som trenere og ledere i lokale idrettslag, og kan fortelle deltakerne om de ulike aktivitetene i lokalidretten.

– Vi håper at aktivitetsdagen kan gjøre at terskelen blir litt lavere for innvandrere som ønsker å delta i idrettsaktiviteter, sier Straume.

Lage skuffekake

Det er Audhild Moen fra Molde Voksenopplæring helt enig i.

– For mange er det ikke lett å vite hva som forventes av foreldre til barn som er med i idrettsklubber. Hvordan det er med kjøring, hva er dugnad, hvordan lager man lage skuffekake, Det er vanskelig. Slike arrangement som dette hjelper. sier Moen.

Voksenopplæringen sa øyeblikkelig ja da spørsmålet kom fra Høgskolen om aktivitetsdag.

– En av dem som er med her har bodd i landet i to år, men nesten ikke snakket med nordmenn, fortalte at hadde det vært flere slike dager hadde han lært språket veldig raskt, sier Moen.