MOLDE / ÅLESUND: I torsdagens avis hadde seks overleger ved Molde sjukehus et leserinnlegg som sterkt kritiserte ledelsen. Tema var manglende involvering i flere viktige prosesser som handler om utviklinga i helseforetaket.

Fagdirektør Jo-Åsmund Lund svarte at faggruppene hadde vært involvert, og at et eksternt revisorfirma hadde gitt gode tilbakemeldinger på hvordan involvering hadde skjedd.

Reagerer sterkt

Uttalelsene fra Lund om god involvering møter sterke reaksjoner hos Ida Birkhaug. Hun er foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening i Møre og Romsdal, ansatt ved medisinsk avdeling på Molde sjukehus.

– Når det ikke har sittet noen leger i styringsgruppa, kan han ikke si at det har vært god involvering. Involvering fra oss som skal utføre jobben, er svært viktig i en plan som skal være styringsdokument for helseforetaket i åra framover, sier hun.

– Må dele ansvaret

Det var foretakstillitsvalgt i Overlegeforeningen som ble invitert til styringsgruppa, som eneste representant for legene i helseforetaket. Han skal ha deltatt på ett startmøte i vår, før han sluttet i vervet. Så viste det seg at vara ikke hadde anledning til å overta vervet.

– I den situasjonen, har ikke legene sjøl et ansvar for at de ikke har vært med i styringsgruppa?

– Det er vel et delt ansvar når verken Overlegeforeningen eller ledelsen sørget for å få en legerepresentant på plass, sier Birkhaug.

Remme lover endring

Adm. dir. Espen Remme bekrefter at det ikke har deltatt lege i styringsgruppa.

– Men det har stått åpent hele tida at legeforeningen kan møte med en representant, sier han til Romsdals Budstikke.

Han lover imidlertid endring:

– Nå skal dette være på plass fra kommende møte.

– Hva tenker du om at legene ikke har vært i styringsgruppa?

– At det er beklagelig.

– Varierende involvering

I tillegg til styringsgruppa for Utviklingsplanen, ble det også nedsatt en koordineringsgruppe, med bla a ledelsen i klinikkene.

– Det var nok meningen at disse skulle involvere fagfolkene nedover i hver klinikk, men det er blitt gjort i varierende grad, sier Ida Birkhaug.

Sjøl om hun erkjenner delt ansvar for fravær av leger i styringsgrupp, mener hun det er kritikkverdig at situasjonen har vært som den har vært:

– Derfor reagerer jeg sterkt på uttalelsene fra Lund i avisa torsdag, der han sier at involveringa har vært god, sier hun.

– Kommer oss i møte

Birkhaug viser til samtaler med Espen Remme nylig, der han beklager at situasjonen har vært slik, og lover at leger skal være med i styringsgruppa i fortsettelsen.

– Så spørs det om det er tidsnok, sier Birkhaug.

Innflytelsen eller ikke?

Utviklingsplanen er sendt på høring, der også leger kan gi innspill. Birkhaug er likevel svært bekymret for hvilken innflytelse de kan få:

– Det vanlige har vært at innspill ikke endrer høringsdokumentene, men kommer som vedlegg. Konseptfaserapporten er eksempel på det. Hvis det skjer med Utviklingsplanen, blir den jo ikke påvirket at innspillene. Skal man lese en slik plan, leser man planen, ikke de 150 innspillene i et vedlegg.

PS: Overlegeforeningen har ikke fått på plass en foretakstillitsvalgt etter at den forrige sluttet i mai. Dermed er Birkhaug i Yngre legers forening eneste foretakstillitsvalgte for leger i Helse Møre og Romsdal.