Nasjonalmuseet i Oslo har siden i sommer vist en ustilling med eksempler på norsk arkitektur i inn- og utland de siste fem årene. Blant prosjektene som blir vist fram er Tindesenteret på Åndalsnes.

Får skryt

I tillegg til Tindesenteret trekker utstillingen fram norske prosjekt som minnestedet på Utøya og Snøhettas bygg rundt hulemalerier i Frankrike. Alle er ifølge Nasjonalmuseet utvalgt «som de mest karakteristiske resultatene innen norsk samtidsarkitektur de siste fem årene».

Det er flere grunner til at akkurat Tindesenteret ble valgt ut. Blant dem arkitektene bak og at det inneholder et treningsanlegg.

- Og så må byggene ha en tilknytning til miljøet rundt. En arkitektur som passer eksakt der bygget er plassert. Når det gjelder bygget på Åndalsnes og de vakre fjellene bak, kan en se at arkitekten leker med formen og at den er lik fjellene, forteller kurator for utstillingen, Markus Richter, til Rbnett.

Utstillingen er den åttende av sitt slag og tar for seg prosjekt fra 2011 til 2016. Den varer fram til 19. november.

Internasjonal omtale

I tillegg til utstillingen blir bygget på Åndalsnes også omtalt i desemberutgaven av det tyske arkitektur-tidsskriftet Detail.

Det er Reiulf Ramstad Arkitekter som står bak bygget, og flere andre i vårt distrikt. Sivilingeniør Anders Tjønneland i Reiulf Ramstad kan fortelle at bygget på Åndalsnes og Romsdalsmuseet er blant de som får internasjonal oppmerksomhet.

- Det er jo veldig hyggelig. Sjefen, Reiulf Ramstad, var nettopp i Berlin og holdt foredrag. Han kunne melde tilbake at de vet om oss ute i verden.

- Hva har dere lykkes med når det gjelder Tindesenteret?

- Jeg synes at samspillet mellom bygget og naturen rundt er veldig vellykket. Det passer inn med fjellformasjonene rundt. Samtidig synes jeg fargevalget vi har gjort spiller veldig bra med omgivelsene, spesielt på vinterstid, sier Tjønneland.

Trekker tilreisende

Daglig leder Anita Vik Buckley ved Tindesenteret har lagt merke til interessen bygget vekker blant folk med sans for arkitektur.

- Ja, siden bygget ble åpnet får vi jevnlig folk innom som spør om de kan komme inn for å kikke på bygget. Det er klart at det er mange som er interessert i arkitekturen. Når vi spør kommer det gjerne fram at de er arkitekter selv, eller studenter på studietur.

- Dette er jo et signalbygg, som sammen med flere i distriktet blir en grunn i seg selv til å reise hit. Det er jo kjekt.

Flere prosjekt

Reiulf Ramstad Arkitekter står bak flere prosjekter i Rauma og Molde de siste årene. Blant dem bygget på Trollstigen-platået, Romsdalsmuseet og Trollveggen besøkssenter. Romsdals Budstikke har tidligere omtalt at også Romsdalsmuseet får skryt internasjonalt.

- Tindesenteret er jo ett av det jeg vil kalle to-tre «spinoff»-prosjekter i forbindelse med bygget på Trollstigen-platået, sier Tjønneland i Reiulf Ramstad.

Romsdalsmuseet i Molde ble tidligere i høst kåret til ett av de ti beste museum i verden det siste året. Det av det franske tidsskriftet Domus.