– Dette er en festival og ikke en konferanse. Derfor kan vi gjøre flere morsomme ting, sier festivalsjef og prosjektleder i Nordveggen, Ane Marte Hammerø. Blant årets «nyheter» var både ruslemøter og «Til sengs med ...» der interesserte kunne komme tett på gründere og næringslivsfolk. Tre romsdalsgründere var blant annet turlederne.

– Det som tiltalte meg med dette er at folk kan spørre på det de lurer på, sa én av dem, designer Trude Nistad fra Molde, før vandringa starta – med laminert kart og lykt – i Åndalsnes' gater.

– Dette var trivelig. Turen gikk altfor fort, sa en annen av rusletur-gründerne, Bjørn-Vegard Løvik fra Daugstad, etterpå.

Nils Ivar Heggem, tredje generasjons gründer, bruker konseptet ruslemøte i det daglige.

– Jeg hadde med meg fire i kveld, det var kamp om ordet, sier han.

Vi tok en prat med alle gründerne, så flere enn de få som kom tett på kan få høre litt om vegen fram.

Bjørn-Vegard Løvik, Alsco AS og Atlantic Sapphire AS

Løvik og tremenningen Johan Andreassen startet Villa Leppefisk AS som 15- og 16-åringer. De fisket leppefisk med teiner og ruser og solgte fisken levende til lokale lakseoppdrettere. Rundt årtusenskiftet stiftet de Villa Miljølaks, som seinere ble Villa Organic. Solgte seg ut i 2010, fikk ut 90 millioner og startet investeringsselskapet Alsco. Etablerte samme år Atlantic Sapphire. Nå føres det som skal bli verdens største landbaserte oppdrettsanlegg opp i Florida. Anlegget skal på sikt produsere 90.000 tonn oppdrettslaks i året.

– Når skjønte du at du hadde en gründer i deg?

– Jeg tenkte ikke at nå skal jeg bli gründer. Jeg har bare holdt på med å skape noe jeg har lyst til å holde å med. Fiske og fiskeoppdrett er egentlig det eneste Johan og jeg kan, men vi har hele tida gått nye veger. Vi var de første som brukte leppefisk, de første som bygget opp økologisk lakseproduksjon og de første som har bygget landbasert lakseoppdrett i kommersiell størrelse.

– Å være gründer fra Romsdal – utfordring eller fordel?

– Er man framoverlent er det enorme muligheter her, men man kan ikke være beskjeden. Man må åpne seg, tørre stikke seg fram og møte opp på arenaer, blant annet på Innovasjonsfestivalen, dele kunnskap og ta imot kunnskap. Vi er heldige som har et godt utbygget virkemiddelapparat. Se på Møre og Romsdal. Det er fantastisk mange flinke gründere og familiebedrifter som er bygget opp i eksempelvis Rauma, Vestnes, Misund. Det er muligheter overalt!

– Mye av festivalen her har handlet om at det må være lov å feile. Har du noen feilet – eller har alt gått på skinner?

– Jeg har feila på mye. Det å være gründer som gjør nye ting, handler like mye om å mislykkes for så å komme seg opp igjen. Man er en «underdog», som bygger seg opp fra null, det er det som er så artig. Mange møter store barrierer, men man må takle dem og ikke gi opp. Det er ikke sikkert du ender opp med å satse på det du først tenkte, for det er så mange muligheter.

– Hva er det beste med en festival som dette i Romsdal?

– Det er nettverk og møteplass. Som gründer alene er det bra å få møte folk, høre om hvordan andre lykkes og mislykkes. Nettverk er så viktig. Arenaer som dette, der man kan prate og spørre dumme og gode spørsmål, er veldig bra. Og det er skikkelig proft gjennomført med et interessant program. Og så er jeg såpass lokalpatriotisk at jeg synes det er bra festivalen ligger akkurat her også.

– Hva er dine beste råd til folk som vil starte opp noe – eller som er i startfasen?

– Det er mye artigere å få til ting sammen med noen, så man skal ikke være redd for å få med en partner eller investor. Vegen kan bli lang og tung alene. Vær et ja-menneske og få hjelp tilbake. Og så må du tørre. Prøver du ikke – eller ikke spør, går det ikke. Det verste du kan få er et nei.

Nils Ivar Heggem, Nils Ivar Heggem AS og NH Bilsenter AS

Firmaet ble startet av bestefaren i 1927, så drev faren før Nils Ivar tok over drifta i 1993. Da var det allerede bensinstasjon, verksted og transport, som han har utviklet videre og prøvd å følge med tidene i alle avdelinger.

– Når skjønte du at du hadde en gründer i deg?

– Jeg er en finne på-type, men ser ikke på meg sjøl som gründer. Men jeg var med på å gründe Nordveggen og Norsk senter for trygt vegarbeid og Åndalsnes bilskadesenter. Så jeg har vært med på mange sånne ting i kjølvannet av bedriften, men aldri gründet noe helt alene.

– Å være gründer i Romsdal – utfordring eller fordel?

– En fordel det. Her bor det tøffe folk. Innerst inne i fjordene mellom høge fjell er man fra før vant til å takle utfordringer.

– Har du feilet -eller har alt gått på skinner?

– Nei, nei. Det er bare tog som går på skinner. Jeg er en type som jobber med mange ideer, ikke alle er like gode. Det opplever jeg stadig vekk. Man må gjennom mange dårlige ideer før man treffer den gode – og aldri gi opp på vegen.

– Hva er det beste med en innovasjonsfestival i Romsdal?

– Det er fantastisk å ha så gode foredrag, folk og god stemning i gangavstand fra heime. Nå møter man mange fra hele fylket som holder på med spennende ideer. Dette er kortreist moro og læring.

– Hva er dine beste råd til folk som vil starte opp noe – eller som er i startfasen?

– Det kan veldig lett sammenliknes med å gå en fjelltur i Romsdal som er litt før høg for kroppen. Man må ikke la smerten undervegs dempe gleden eller trua på å nå toppen. En gang jeg skulle opp på Romsdalshorn holdt jeg på å «daue» allerede på første taulengde. Da kom det en trønder forbi som sa at han skjønte jeg hadde det forferdelig, men at det var verdt smerten når man kom på toppen. Og så er det jo en del luretepper undervegs. Og så er det vel egentlig ingen topp heller, for man går videre. Men man må erkjenne at det er hardt arbeid – og vite at du vil det.

Trude Nistad, Made By Mom AS og Sålen AS

Startet Made by Mom AS i 2011. Designet og solgte barneklær. Mødre ville etter hvert ha de samme klærne. Fra 2012: Laget dame- og herreklær i større opplag, i tillegg til barneklær. I 2011 kom Panorama, ullkolleksjon med Romsdalspanoramaet. Konseptet er eksportert videre til Tromsø, på andre året nå, og til Bergen nå etter jul.

– Når skjønte du at du hadde en gründer i deg?

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle starte bedrift og bli leder for seks ansatte, men jeg har alltid vært veldig egenrådig. Jeg tar godt instrukser, men er ikke så kreativ når jeg blir fortalt hva jeg skal gjøre.

– Å være gründer fra Romsdal – utfordring eller fordel?

– I Molde er vi på lik linje med Oslo i det som kalles sone 1 når det gjelder å få støtte eller hjelp. Bor man i distriktet er man i sone 2 eller 3, da går det helt flott. Jeg har vært heldig og fått mye hjelp uansett. Jeg elsker utfordringer og har hengt meg på alt som har vært av kurs fra blant andre Hoppid. Det er så mange gode gründerkurs. Nå er det gründerfrokost én gang i måneden. Det er utrolig hva man lærer på de få timene der.

– Har du noen gang feilet – eller har alt gått på skinner?

– Det har absolutt ikke gått på skinner! Når man skal lage noe nytt, er det vanskelig å vite hvordan man gjør det. Første gang jeg produserte ullklær, hadde jeg kjøpt 200 meter ull fra Finland. Dette sendte jeg direkte fra Finland til fabrikken Litauen. Men da det skulle til Norge ble det trøbbel grunnet noen EU-regler. Det ble veldig problematisk, men jeg fant ei løsning til slutt.

– Hva er det beste med at det arrangeres en festival som dette her?

– Det er ekstremt kjekt å lære om ting man ikke kan fra før. Lære om andre bedrifter og hvordan deres veg har vært. Se hvordan folk har vært kreative, sjøl om det ikke er relatert til din industri. Ved å trekke paralleller til eget firma, kan man lære mye.

– Hva er ditt beste råd til folk som vil starte opp noe – eller som er i startfasen?

– Legg en slagplan. Uten plan kommer du ingen veg. Sjøl begynte jeg bare, men jeg så etterpå hvor godt verktøy det var. Og så må en være av slaget som tør å ta i et tak. Man må ikke være utadvendt, men det er en stor fordel. dette ikke noen 9 til 16-jobb. Du må stålsette både deg sjøl og familie om du skal begynne på noe sånt. Og så faller det ikke i grus for at du der og da føler det har gått skikkelig ille. Når man har tenkt litt, så er det ei bra erfaring å ha og ikke så ille. Verden raser ikke sammen av et feilsteg.