Helge Orten (H) reagerer på utspillet til Frank Sve (Frp) om Møreaksen og Hafast. Til Sunnmørsposten sier Sve at han frykter totalprisen på Møreaksen blir så voldsom at det ikke blir mulig å finne penger til Hafast.

I artikkelen i Sunnmørsposten, som også er gjengitt på Rbnett, sier Sve at sunnmøringene må våkne:

– Dersom Møreaksen skal gjennomføres til den prisen som nå ligger på bordet vil det ikke være en krone igjen til Hafast. Sunnmøringene må nå våkne og se konsekvensene av dette, sier han.

– Ikke et kretsmesterskap

– Nå er det viktig at vi ikke redusere to viktige nasjonale vegprosjekt til et kretsmesterskap. Vi har fått gjennomslag for Møreaksen i denne NTP-perioden. Det viktigste for å realisere Hafast er å realisere Møreaksen så fort som mulig, sier Orten til Romsdals Budstikke.

– Møreaksen og Hafast samarbeider godt. Begge deler er viktige for å binde sammen regionen vår. Mange begynner å bli litt for nærsynte, mener lederen for Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Kostnadene må ned

Orten gir likevel Sve rett i én ting – at kostnadene må ned.

– Dette jobber vegvesenet godt med. Men det blir kunstig å sette disse prosjektene opp mot hverandre når de egentlig går hånd i hånd. Fokuset nå er gjennomføring av Møreaksen og kostnadsreduserende tiltak, sier han.

– Det er viktig å bygge en kortest mulig veg mellom Kristiansund, Molde, Ålesund og Søre Sunnmøre. Den jobben som gjøres nå med å finne de gode traseene, er viktig for hele regionen.

E39 øst for Molde

Helge Orten har også fått med seg debatten som pågår rundt innfartsvegen øst for Molde.

– Dette ligger også inne i NTP og er helt uavhengig av Møreaksen. Det er et eget prosjekt som handler om å legge inn et flerbruks-felt og skape et bedre kollektivtilbud på strekningen, sier Orten.

– Det er viktig for meg å understreke at det som skjer på østsida av Molde er viktig å få på plass og grunnlag for bypakken. Behovet er der allerede og er nødvendig for å håndtere dagens situasjon.