Hver gang alarmen har gått og varslet at faren for et skred fra fjellet Veslemannen i Romsdalen, har beitedyra måttet hentes ut fra området. Nå vil Rauma kommune gjøre sitt for å avhjelpe situasjonen for eierne av dyra.

– Vi jobber med et eget beredskapsopplegg for dyreholdet i det skredutsatte området. Hver høst har det samme skjedd; sau har kommet fra fjellbeitene og hentet ned i nærområdet. Når risikoen for skred har blitt forhøyet, har beitedyra vært hentet ut fra nærområdene og plassert på sikkert sted. Vi ser derfor på muligheten for å bygge et beredskapsfjøs som ligger i et område som er rassikkert, forklarer spesialrådgiver Ole Kjell Talberg i Rauma kommune til Romsdals Budstikke.

– Hvor mange dyr er på beite i området Lyngheim – Marstein?

– I høst var antallet beitedyr over 400. Tallet omfatter voksne sauer og årslam. Tanken er at når dyra kommer fra fjellbeite, plasseres de i beredskapsfjøset gjennom høsten, fram til de skal heim til respektive fjøs når fjellet forhåpentligvis har roet seg.

– Hva vil et beredskapsfjøs koste å bygge?

– Vi snakker om en byggekostnad på rundt 3 millioner kroner, sier Talberg.

Søke penger fra Fylkesmannen

Etter det Romsdals Budstikke forstår, tenker Rauma kommune at eierne av husdyra ikke skal påføres ekstra utgifter når beitedyra plasseres i et beredskapsfjøs. Kommunen kommer derfor til å søke om penger fra Fylkesmannens pott av skjønnsmidler og Innovasjon Norges tilskuddsordninger.

Representanter for Rauma kommune var som kjent i Oslo denne uka og møtte olje- og energidepartementet og statsråd Terje Søviknes sammen med Kommunaldepartementet.

Et annet spørsmål som ble kommentert i Oslo, var muligheten eierne av bygningene på Lyngheim har til å gjøre endringer på bygningene sine. Dagens regler tillater ikke grunneierne å gjøre endringer på bygninger som ligger innafor et skredutsatt område.

– Vi ønsker å gjøre om regelverket, slik at det er anledning til å gjøre endringer på bygninger, enten de ligger i primærområdet eller sekundærområdet for skredfare, opplyser ordfører Hustad.

Kostnader

På møtet i Oslo at kommunen har tatt utgiftene beboerne har hatt i forbindelse med evakueringene. Spesialrådgiver Ole Kjell Talberg forklarer hvilke utgifter det er snakk om:

– Beboerne som har måttet evakuere, har hatt kostnader til overnatting og en del praktiske ting. Rauma kommune har laget et eget prosjektregnskap for situasjonen rundt Veslemannen. Der er også kommunens egne ekstrakostnader knyttet til arbeidstimer og overtid, tatt med. Kommunen vil derfor sette opp en søknad til Fylkesmannen i Møre og Romsdal om skjønnsmidler, opplyser Ole Kjell Talberg.

Ordfører Lars Olav Hustad opplyser at kommunen har bedt om et møte med Fylkesmannen for å drøfte behovet for å få dekket ekstraordinære utgifter knyttet til rasfaren fra Veslemannen.