Allerede i 2012 omtalte Rbnett at Helse-Midt ønsket å avvikle brystkirurgi ved Molde sjukehus for å samle tilbudet i Trondheim og Ålesund. Det var ikke styret i Helse Møre og Romsdal enig i den gangen, og Astrid Eidsvik tok grep, slik at tilbudet ble værende i Molde.

I 2016 ble det kjent at det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal ble uten brystkreftkirurgi.

I et intervju med Romsdal Budstikke om saken uttalte tidligere fagdirektør i Helse Møre og Romsdal, Odd Veddeng, at funksjonene som skulle ligge i SNR var omtalt i idéfaserapporten som høsten 2014 var på høring i Møre og Romsdal. Før den ble styrebehandlet både i Helse Møre og Romsdal og i Helse-Midt Norge. Det som omhandlet kreftbehandling i rapporten, bygget på en vedtatt regional kreftplan, som samlet sett skal gi best mulig tilbud til pasientene.

– Vil skje i løpet av 2018

Nåværende fagdirektør, Jo-Åsmund Lund, forteller at det er tre grunner til at temaet blir aktualisert nå:

– Beslutningene er tatt for en god tid tilbake, og de er bekreftet nasjonalt og regionalt. Det er på høy tid å gjennomføre beslutningene, og de henger godt sammen med det øvrige utviklingsplanarbeidet helseforetaket arbeider med, sier Lunde.

– Til slutt er det noen praktiske og personalmessige årsaker. Vi planlegger at det skjer i løpet av 2018, og vi ser det som en nødvendig utvikling.  Nasjonalt er det fagfolk, kirurger, som selv fronter sammenslåing. Det er kun selve operasjonen som flyttes til Ålesund, behandling og oppføling vil fortsatt finne sted ved Molde sjukehus, sier han.

Det stilles i dag krav til hvor mange pasienter sjukehusene må operere for å sikre god kvalitet i behandlingen. Mandag meldte NRK  at Molde sjukehus ikke tilfredsstiller kravene. I 2016 ble rundt 70 personer operert for brystkreft i Molde, men Helsedirektoratet har satt et minimumskrav på 100 pasienter for å tilfredsstille kravet. Dette er blant årsakene til at brystkreftskirurgien flyttes til Ålesund.

Fagdirektøren forteller at den brystkreftkirurgien som foregår i Molde er av god kvalitet.

– Dagens brystkreftkirurger både i Molde og i Ålesund har lang erfaring og mengdetrening. Vi vil nå forberede å rigge en ordning som er bærekraftig for framtida.

– Viktig med et robust fagmiljø

En annen årsak er fagmiljøet.

– Vi er opptatt av at fagmiljøet skal bli enda bedre enn det er i dag. Da er det viktig å samle kompetansen i et større fagmiljø enn å fortsette med to små. Brystkreftkirurgien blir stadig mer spesialisert, og vi har behov for et robust fagmiljø. Både når det gjelder ferie og sjukdom, men også for pasientsikkerheten. Det blir lettere når alt er samlet på et sted, sier Lunde.

Fagdirektøren forteller at det også er lettere å rekruttere nye kirurger til et samlet fagmiljø.

– Da blir man en del av et team som skal behandle pasienter Ved å samle brystkreftkirurgien ti ett sted i fylket er vi også rigga for å håndtere krav til utvikling i tida framover, sier han.