MOLDE

– I Molde har vi mange godt utdannete og dedikerte lærere. Vi har vært heldige som over år har hatt godt kvalifiserte søkere til stillinger. Det var imidlertid en nedgang i antall søkere for inneværende skoleår, sier personalrådgiver Maria Rødahl.

– Nedgangen betyr færre kvalifiserte å velge mellom, noe som igjen førte til flere utlysningsrunder. Vi tror at vi ved å forbedre rekrutteringsprosessen vår vil kunne unngå dette. Det ligger ikke dramatikk i dette, men vi ønsker å være i forkant og søker å profilere både læreryrket og Moldeskolen på en positiv måte. Sikkert er at vi også i åra som kommer vil ha behov for dyktige og motiverte lærere, derfor er det viktig at vi snakker fram læreryrket som et spennende og ikke minst viktig yrke for samfunnet, sier Rødahl.

I Moldeskolen er det i dag 29 ansatte uten godkjent pedagogisk utdannelse. Det utgjør 14 stillinger.

– Dette vil imidlertid ikke si at de ikke har utdannelse. De fleste er høgskoleutdannet, og noen er under utdanning til læreryrket, påpeker Rødahl.

Når det gjelder rekrutteringstiltak mener hun at de aller beste til å rekruttere nye medarbeidere er de som jobber ute på skolene.

– Vi satser på de ansatte ved å legge til rette for kompetanseutvikling. Det er stor økning i antall lærere som tilbys videreutdanning. Videre tilbyr vi lederutdannelse på masternivå for aktuelle kandidater på alle nivå. Vi satser også på framtidas skoleledere ved å tilby rektorutdannelse, sier Rødahl. Hun mener at utdannete lærere som velger å gå inn i andre yrker er en utfordring for hele Skole-Norge. Noen går også ut av læreryrket på grunn av alder. I år har ni lærere i Molde gått av med AFP. I 2016 var det 11 pensjonister.

RAUMA

I Rauma opplever skolesjef Kåre Straume at det er mer utfordrende å rekruttere kvalifisert undervisningspersonell nå enn tidligere.

– Det kan tilskrives flere forhold. Det kan ha sammenheng med at «etterkrigskullene» er i ferd med å avslutte yrkeskarrieren, slik at behovet for rekruttering har økt. Kombinert med en utvikling der det spesielt blir utdannet for få lærere som har utdanning rettet mot barnetrinnet, kan rekrutteringssituasjon bli mer utfordrende. Distriktskommunene kan ha tilleggsutfordringer i ei tid der sentralisering av kompetanse ser ut til å fortsette, sier Straume.

Kommunen har ikke hatt spesielle rekrutteringstiltak rettet mot lærere.

– Vi ser likevel behovet for å være mer på offensiven i tida framover – oppsøke utdanningsinstitusjonene eller vurdere særskilte rekrutteringstiltak, sier han

I grunnskolen i Rauma er andelen lærere inkludert skoleledere over 60 år på rundt 15 prosent. Og andelen lærere under 40 år blir stadig lavere.

– Dette henger blant annet sammen med kutt i ressursrammene til sektoren, forklarer han.

AUKRA

Også i Aukra er det utfordrende å rekruttere kvalifiserte lærere, forteller pedagogisk rådgiver Marianne Bolghaug.

– Det har vært spesielt utfordrende siste året. Dette er en utfordring for landet som helhet, så vel som lokalt. Det er for få lærere i markedet. Nye kompetansekrav for å få ansettelse i undervisningsstilling påvirker også bildet. For øvrig ser vi svært positivt på de nye kompetansekravene, sier hun.

I Aukra er det i dag ufaglærte i seks av lærerstillingene.

– Kommunen har opprettet ei tverrfaglig rekrutteringsgruppe som skal jobbe med omdømmebygging, markedsføring av og rekruttering til Aukra. Rektorene har også besøkt lærerhøgskolen i Volda. Aukra har hvert år lærere som tar videreutdanning, og har sammen med Kunnskapsnett Romsdal lagt til rette for årlig videreutdanning av lærere lokalisert til Molde, sier Bolghaug.

VESTNES

Paul Eidhammer, kommunalsjef oppvekst i Vestnes, hadde gjerne sett at det var flere søkere til undervisningsstillingene i kommunen.

– Spesielt vanskelig er rekrutteringa til stillinger som blir ledige i løpet av skoleåret. Tallet på søkere er bedre når vi har hovedutlysning knyttet til nytt skoleår. Dette er ikke noe som er nytt og det er vanskelig å peke på årsaker. Vi opplever at det er sterk konkurranse om lærerne fra omliggende kommuner og ikke minst fra fylkeskommunen. Det kan være at yngre arbeidssøkende ønsker seg til bykommunene der de finner et større fritidstilbud og større fagmiljø på den enkelte skole eller arbeidsplass. Dette er nok problemstillinger som ikke gjelder bare oppvekstsektoren, tror Eidhammer.

Han forteller at andelen undervisningspersonale uten godkjent utdanning har økt de siste åra.

Vestnes har ikke hatt spesielle rekrutteringstiltak.

– Dette spørsmålet har sjølsagt vært diskutert i sektoren. Vi har diskutert hvor og hvordan vi best når aktuelle søkere. Er det mulig å bruke nye kanaler, for eksempel sosiale medier. Å delta på utdanningsmesser og være i dialog med ungdommer fra egen kommune som tar relevant utdanning har også vært nevnt. Da med ønske om å få ungdom tilbake til heimkommunen etter at de har fullført utdanningen sin. Dette må vi arbeide mer med, sier han. Skolene i Vestnes melder også om et økende antall som har kommet i alderen der de kan få redusert leseplikt.

– Så behovet for nye arbeidstakere i sektoren er der, sier han.

NESSET

I Nesset melder personalsjef Anne-Karin Sjøli om få rekrutteringsproblemer.

– Nesset kommune har gjennomgående kvalifiserte lærere på søknadslistene når det lyses ut lærerstillinger, forteller hun. Kommunen har verken gjort spesielle tiltak for å rekruttere flere eller har planer om det.

I dag har Nesset tre lærerstillinger uten godkjent kompetanse, og Sjøli anslår at rundt fem prosent av undervisningsstaben vil gå av med pensjon i løpet av de neste fem åra.

GJEMNES

Rektor Mari Unhjem, ved Batnfjord skule, merker ikke rekrutteringsproblemet:

– De siste åra har det vært bra søkning til lærerstillinger, og søkerne er kvalifiserte. Derfor har vi greid å rekruttere de vi trenger og ønsker, sier hun.

Gjemnesskolen har noen få ufaglærte i lærerstillinger. I løpet av de neste fem åra anslår Unhjem at to rektorer og tre-fire lærere vil gå av med pensjon.

MIDSUND

– Det som er utfordrende er å få de rette og kvalifiserte søkerne som dekker kompetansekravet til de ulike fag. Vi har søkere til stillingene, men ofte får søkerne flere jobbtilbud. Da velger de arbeidssted som er mer sentralt plassert enn Midsund, forteller Siv Janne Håseth-Eik i Midsund kommune.

– Vi har Stimuleringstiltak for stillinger der det er vanskelig å få ansatt personell med nødvendige kvalifikasjoner, sier hun.

Maria Rødahl. Foto: Bjørn Brunvoll
Mari Unhjem. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen