Fræna: – Det er som forventet. Man kan ikke holde på å ta omkamper hvert år, sier Fræna-ordfører Tove Henøen.

Håper på fred

Henøen har kjempet hardt for å beholde det fireårige utdanningstilbudet Yrkes- og studieforberedende kompetanse (YSK) i Fræna.

Nå er hun rimelig trygg på at den får ligge i fred de kommende fire åra.

– Ja, nå må den vel få ligge i fred denne skolebruksperioden. Så får vi heller se på situasjonen om fire år. Nå får vi den forutsigbarheten vi trenger og mulighet til å vise hvor bra dette blir i Fræna, sier Henøen.

«Svakt faglig grunnlag»

Tidligere har YSK vært delt mellom Romsdal vgs i Molde og Fræna vgs, men fylkestinget bestemte i fjor at YSK skulle legges til Fræna videregående. Det ville ikke Romsdal vgs akseptere. Skolen mener vedtaket om å plassere YSK i Fræna er basert på «svakt faglig grunnlag». I sin høringsuttalelse til skolebruksplanen for de kommende fire åra ber skoleutvalget ved Romsdal vgs om at YSK blir flyttet til Molde. Argumentene er blant annet at det gir feil signal å bygge en skole til 950 elever og så redusere studietilbudet. Videre at næringslivet i Molde ønsker YSK til Molde og at Romsdal vgs har et breiere rekrutteringsgrunnlag enn Fræna. Utdanningsutvalget vedtok imidlertid skolebruksplanen uten å ta hensyn til ønsket fra Romsdal videregående. Helt riktig avgjørelse, mener Henøen.

– Det er ingen grunn til å flytte den. 56 hospitanter fra 10. klasse har vært på YSK i Fræna, mange av dem vil søke. Det er svært lovende for rekrutteringa til en klasse med 12 plasser. Praksisplassene i Fræna er gode, avtalene de samme som i Molde.

Lite raust

Henøen legger ikke skjul på at hun synes forsøket på å få flyttet YSK er lite raust av Molde-miljøet.

– Det er veldig mange arbeidsplasser som er avgitt til Molde. Når det så faglig og politisk blir tatt en beslutning på at akkurat dette studietilbudet passer godt inn i Fræna, så skal det plutselig ikke gå an. Det er svært lite raust, sier Henøen.