I desember arrangerer Molde sentrumforening julemarked i Molde for første gang. Rådhusplassen vil fylles av sjarmerende treboder snekret av bygg- og anleggsteknikk på Romsdal videregående skole. Det er foreløpig lite som minner om julestemning i bygghallen til Romsdal videregående på Bergmo. Foruten at selve hallen er rød og at det er iskaldt der inne. Men i enden står et bygg som skal huse en av julas viktigste personer, nemlig nissefar sjøl.

Kunne ikke si nei

Siden januar har elevene ved bygg- og anleggsteknikk ferdigstilt bodene som skal glede små og store på julemarked.

– Hva tenkte dere da forespørselen fra Molde sentrumsforening kom?

– Vi sa nei. Vi tenkte at det var altfor mye jobb. Men da vi fikk se prototypen, tenkte vi at dette måtte vi bare være med på. Jeg er veldig glad i Molde sentrum, og synes det er artig at det skjer noe, sier lærer Bjørn Erik Olsen.

Han forteller at samarbeidet med sentrumsforeningen har vært lærerikt.

– Vi har lagd 123 element, og samarbeidet dekkes godt inn i læreplana. Det handler om nøyaktighet, produktivitet og samarbeid, sier han.

– Har dere fått julestemning av arbeidet?

– Klart det! svarer Olsen, tar av seg hjelmen, og drar fram ei nisselue fra innerlomma.

– Gleder mange

Elevene synes det er koselig å være med på noe som betyr mye for byen.

– Vi startet juleforberedelsene ganske tidlig i år, kan du si. Men dette er veldig god markedsføring for oss, og det blir kjekt å se at noe man sjøl har bygget kan gi glede til så mange, sier Ørjan Angvik.

Elevene innrømmer at byggingen har blitt noe gjentakende, men at det har vært et artig prosjekt å jobbe med. Nå gjenstår bare montering på rådhusplassen i begynnelsen av desember.

– Jeg må nok ta med meg gutta på julemarked for å se på bodene våre. Hvem vet, kanskje blir det noen runder rundt juletreet også? undrer lærer Olsen.

Latteren fra elevene i bakgrunnen er svar godt nok på spørsmålet.

Hemmelighetsfull

Sentrumsleder, Kristin Hammarbäch, forteller at julemarkedet skal bidra til enda mer julestemning i sentrum.

– Vi skal ta i bruk hele rådhusplassen, og sette opp ti boder i tillegg til nissens hus. Bodene er store, og ska brukes av lokale utstillere som skal selge blant annet julegaver, produkt, mat og varm drikke. Jeg vil ikke gå mer i detalj foreløpig, sier en hemmelighetsfull sentrumsleder.

Garanterer julestemning

Julemarked er populært i flere byer rundt om i verden, men Hammarbäch forteller at

Molde sentrumsforening har hentet inspirasjon fra julebyen i Egersund.

– Der har de gamle, sjarmerende boder på julemarkedet, og det ville vi ha her også. Vi skal selvfølgelig gjøre vår egen vri med lys og stemning, sier hun.

Julemarkedet er åpent fra 8. til 10. desember, og 15. til 17. desember. Men markedet vil stå i sin helhet i uka mellom helgene.

– Det skal stå der og skape julestemning for alle som besøker sentrum, sier hun.

– Det er allerede litt julestemning på gang i Storgata?

– He he. Julebelysningen er hengt opp, men det er fordi brannvesenet har så mye å gjøre i førjulstida. Fram til jul kaller vi det «vinterbelysning», humrer hun.

Hammarbäch forteller at hun håper snøen har falt da julemarkedet åpner, men vil likevel garantere julestemning for alle besøkende.

– Lukter, musikken, underholdningen, korps, kor, julenisse. Hvordan kan vi unngå å ikke skape julestemning? spør hun.

Sentrumsleder, Kristin Hammarbäch, gleder seg til julemarked på rådhusplassen i desember. Foto: Erik Birkeland