Kommunen utfordret næringslivet til å bidra med 10 millioner kroner for å realisere utviklinga av Sjøfronten. Britt Flo i Molde Næringsforum har gjort en markant del av jobben sjøl, og ringt rundt til gårdeiere mellom Seilet og Ranvikhjørnet. Men før hun tok kontakt med alle gårdeiere i august, var det en runde før sommeren som var viktig for å komme i gang med dugnaden.

– 10 millioner var et heftig krav til næringslivet. Det var viktig for oss at vi fikk noen store aktører som kunne gå foran, og avgjørende for at vi kunne gå videre til gårdeierne. Hadde ikke disse fem blitt med på denne måten, ville beløpene blitt veldig mye høgere for hver enkelt gårdeier, sier Britt Flo.

Hun viser til 3,9 millioner, fordelt på 1,9 million fra Gass-ROR IKS, og 500.000 kroner hver fra Istad Kraft, Gjensidige Nordmøre og Romsdal, Sparebank 1 SMN og Sparebanken Møre. Fredag fortalte hun at det totale beløpet som er samlet inn er 9,7 millioner, og kommunen er klar for å sette i gang med prosjektet.

Gir innflytelse

– At næringslivet har bidratt økonomisk, gir også større eierskap i prosjektet. Det gir innflytelse på utviklinga. Nå sitter arkitekten og gjør noen justeringer på tegningene, etter innspill fra næringslivet om at Torget må tilrettelegges for enda mer aktivitet, forklarte Flo.

Hun er strålende fornøyd med responsen dugnaden fikk, og at det nå er klart for Sjøfronten. Sponsorene sjøl er også veldig tilfreds med at det lar seg realisere nå, og slik forklarer de sine bidrag.

– Sparebank 1 SMN er en lokal bank som har lang historie i Molde sentrum. En av de viktigste oppgavene våre er å bidra til utvikling av regionen. Det var helt naturlig for oss og bidra her, det ble ja med en gang vi tok det opp internt, sa banksjef Terje Korsnes.

Banksjefkollegaen i Sparebanken Møre sier det heller ikke fantes tvil hos dem.

– Pengene våre er tjent lokal. Derfor ønsker vi å bruke dem lokalt. Det er fint å gi tilbake her, og kjekt for oss å være en av katalysatorene som bidrar til at dette prosjektet lar seg realisere etter veldig mange år med prat. Vi tror Molde blir en vakrere og mer levende by, sa Kolbjørn Heggdal.

Motor for regionen

Et annet selskap med sterke tradisjoner for å støtte opp om tiltak i Molde og omegn, er Gjensidige Nordmøre og Romsdal.

– Dette prosjektet kan være en motor for hele regionen gjennom at Molde får et mer pulserende sentrum. Som et lokalt forsikringsselskap synes vi det er kjekt å kunne være en bidragsyter til å løfte Molde sentrum, sa administrerende direktør Vidar Skaar.

Han fikk støtte fra konsernsjef Ivar Kosberg i Istad Kraft.

– Vi ser at veldig mange byer har positiv utvikling etter liknende utviklingsgrep med å «snu seg» mot sjøen og oppgradere sentrum. Skal Molde fortsatt være et attraktivt sted, både for tilflyttere og vi som allerede bor her, må vi henge med i utviklinga. Som et lokalt selskap liker vi å være med på utviklinga, sa Kosberg.

– Blir triveligere i Molde

Ingen av firmaene drar umiddelbar nytte eller økonomisk vinning gjennom Sjøfront-utvikling. De ser investeringen i et større perspektiv.

– For oss i Gass-ROR IKS handler det om å gjøre Molde og regionen mer attraktiv. Her kan vi legge til rette for mer sjøtrafikk, og mer næringslivsaktivitet. Vi kom tidlig på banen, og utfordret næringslivet, og det er kjekt å se at de har svart slik på den utfordringen, sier daglig leder Arnt Sommerlund.

– Alle slike bidrag handler om å gjøre Molde til en mer trivelig plass å bo. Og flere slike tiltak løfter regionen, sier Terje Korsenes.

Mobiliserte til dugnaden

I første del av dugnadsrunden har de fem aktørene som sikret «startkapital» til dugnadsprosjektet ikke ønsket noe profilering.

– Det var viktig for oss å hjelpe til å mobilisere til dugnad, uten å ta oppmerksomhet. Vi ville holde oss litt i bakgrunnen, slik at alle som bidrar føler seg viktige, sa Heggdal.

Han trakk også fram at dette prosjektet er veldig nære. I 2019 er det planlagt ferdig, rivingen av noe av det gamle langs Sjøfronten starter i desember allerede.

De lokale gårdeierne bryr seg mest

Den komplette lista over bidragsytere i dugnaden er ikke helt fullstendig enda, men Britt Flo er veldig fornøyd med at mange har blitt med, både små aktører med tjue tusen, og større gårdeiere som har bidratt med flere hundre tusen.

– Vi ser at lokalt eierskap betyr noe. Fler av dem som har sagt nei, har vært gårdeiere lokalisert andre steder i landet. Av de gårdeierne som holder til i Molde, har responsen vært veldig bra, fortalte Flo.

Aktørene som møttes fredag, ga oppmerksomhet tilbake til Flo.

– Det er en vanskelig øvelse å lage en fordelingsnøkkel som alle kan være godt fornøyd med. Britt har gjort en stor jobb som primus motor her, og fortjener skryt, sa Ivar Kosberg.