Formannskapet kom et stykke på veg og reduserte behovet med 5 fra 9,5 millioner kroner. Det som står igjen er da rundt 4,5 millioner kroner.

Ikke dekt lønns- og prisvekst

Eide kom dårlig ut i år med bare 1,4 prosent vekst i de frie inntektene fra 2017 til 2018, mens den kommunale deflatoren er beregnet til 2,6 prosent, ifølge rådmann Ole Bjørn Moen. Dette betyr at kommunen ikke får dekt lønns- og prisveksten i 2018, som kommer i tillegg til utfordringene med å balansere regnskapet for 2017.

Flere årsaker

Moen peker på flere årsaker til den meget vanskelige budsjettsituasjonen for 2018.

– Kommunen har over flere år hatt et høgere utgiftsnivå enn inntektene kunne forsvare. Dette har ført til at vi har brukt disposisjonsfondet til å balanser budsjettene. Videre har kommunen vedtatt flere nye prosjekt/tiltak som koster penger, noe vi kanskje egentlig ikke hadde råd til, uttaler han.

Endring i reformpengene

Heller ikke i prosessen for Hustadvika kommune gikk det som forventet. «Omstillingsmidler og reformstøtten» som ble lagt inn på inntektssida viste seg å bli annerledes enn Fylkesmannen sa høsten 2016.

– Vi fikk da signal om at pengene ble fordelt forholdsmessig mellom Fræna og Eide. Dette viser seg nå ikke å være riktig da beløpene i sin helhet blir overført til Fræna kommune og tilhører fellesnemnda og Hustadvika kommune. Dette har ført til en ytterligere forverring her i Eide, sier Moen.

Må investere mindre

Han minner om «Dialogmøtet» i september, der han påpekte at investeringsnivået må ned og flere prosjekt bør skyves fram i tid, eller utgå helt. Han ønsker en ny gjennomgang av nye tiltak / prosjekt som er vedtatt i gjeldende økonomiplan og foreslår kutt i driftsbudsjettet i alle enhetene med til sammen 9.547.000 kroner. Likedan å få drøftet mulige innsparinger og/eller høgere inntektsside, slik at kuttene kan reduseres.

Aktuelle kutt

På inntektssida kan dette være økte beløp på premieavvik, fondsplassering / forvaltning og betalingssatser / saksbehandlingsgebyr.

På kostnadssida vil rådmannen ha vurdert: Fortsatt å holde deler av ei nå delt fagsjefstilling vakant, redusere åpningstida på sørvistorget, stryke ekstra midler til arkivtjenesten, endre avtalen for flyktningtjenesten, redusere eller stryke teknisk vedlikehold, og til slutt vurdere på nytt tiltak vedtatt i 2017.

Forberedende ordskifte

Debatten i formannskapet gikk mye på hvordan en skal gripe tallene an når det begynner å dra seg til seinere i budsjettprosessen. Administrasjonen fikk signal om hvor den kan justere beløp for å komme i balanse.

Budsjett og økonomiplan vil nå ligge ute til offentlig høring i tida 10. november–24. november. Endelig vedtak i formannskapet vil komme 30. november og i kommunestyret 14. desember.

Driver for dyrt

Kari Nergård (Ap) hadde studert Kostra-tallene over kommuners pengebruk og påpekte det som kan stå som overskrift på budsjettarbeidet:

– Eide driver for dyrt.