På Langmyra skole har de denne uka anti-mobbe-uke, og ifølge rektor Margareth Mørk var høgdepunktet onsdagens besøk, da MFK-kaptein Ruben Gabrielsen og MOT-medarbeider Ingrid Rolland kom til gymsalen. De snakket til elevene på 5.–7. trinn om å bry seg om hverandre.

– Hvis dere mangler litt mot eller føler dere litt ensom, så skal dere vite at vi og MFK er på laget deres, åpnet Rolland.

Å være på lag ble et sentralt element. Ruben Gabrielsen fortalte om da han kom til Molde for om lag tre år siden.

– Jeg hadde en klump i magen da jeg kom, nervøs. Men jeg ble veldig godt tatt imot av spillerne på laget. Når det kommer nye spillere nå, prøver vi å gi dem mye oppmerksomhet, bli kjent med dem. Akkurat som om det kommer en ny elev i klassen deres, sa Gabrielsen.

– Gå bort og si hei

Han fortalte også elevene om hvordan han sjøl opplevde å bytte skole. Når han gikk i sjette klasse, flyttet han fra Oslo til Toten.

– På Romsås var jeg vant til at det var mange med samme hudfarge som meg, når jeg kom til Toten var jeg den eneste brune på hele skolen. Den første og andre dagen var det ingen som sa hei til meg. Den tredje dagen kom Mads, som hadde vært borte fra skolen de to første dagene. Han kom bort og sa hei og lurte på om jeg ville være med å spille fotball. Mads var en av de populære, og etter det fikk jeg mange venner, fortalte Gabrielsen til elevene.

– Hvis dere ser noen stå aleine, gå bort og si hei, det kan gjøre dagen så mye bedre for den andre, oppfordret MFK-profilen.

Bryr seg ekstra

I tillegg til å være garderobens klovn, etter eget utsagn, er Gabrielsen også kaptein på dagens MFK-lag. Han fikk spørsmål om hva det betyr å være kaptein.

– Det betyr at jeg må bry meg ekstra mye om alle på laget. Jeg må følge med og sørge for at alle trives. For alle på laget må være venner hvis vi skal bli bedre, sa han.

Rolland fra MOT sa til elevene at de alle skal føle seg som kapteiner i klassen. Gabrielsen var enig.

– Alle må ta vare på hverandre. Elevene må tørre å si det de mener, eller si ifra om noe er feil. Det gjelder både i klasserommet og ellers, sa Gabrielsen etter seansen.

Overveldende

Det var liten tvil i gymsalen om at Gabrielsen er et stort forbilde. Da den mer formelle delen var over, ble MFK-kapteinen fort omkranset av elevene, ville etter klem og autograf.

– Dette var overveldende, over all forventning. Jeg har aldri opplevd noe liknende, konkluderte Gabrielsen.

– Tenker du mye over rollen din som forbilde?

– Det synker inn når jeg er her at jeg kanskje må tenke mer på det. Samtidig er verdiene og holdningene mine de samme uansett, men det er tydelig at mange legger merke til det jeg gjør, konkluderte kapteinen.

Ukas høgdepunkt

Rektor Margaret Mørk var svært begeistret for besøket, og hvordan Ruben Gabrielsen framsto overfor elevene.

– Jeg tror kanskje ikke fotballspillerne forstår hvor viktige de er som forbilder. Og at noen som er så populære står for noe så positivt som MOT gjør, det er helt fantastisk, sa rektoren.

Hele uka har vært dedikert til anti-mobbe-arbeid. Mandag var det felles «kick-off» i gymsalen, før det har vært flere aktiviteter på skolen, og fokus på det i alle fag og deler av undervisningen.

– Vi har mest fokus på det positive. Vi snakker ikke så mye om mobbing og negative ting, men jobber heller for å skape positive opplevelser og et godt miljø på skolen, skape trivsel, sa Mørk.