VESTNES: "Ung i Vestnes" var temaet for årets Vestneskonferanse, som samlet 80 deltakere. Som mange andre distriktskommuner sliter Vestnes med å tiltrekke seg unge mennesker som vil etablere seg i kommunen.

Hvorfor er det slik, og hva kan gjøres for å bli mer attraktiv for unge mennesker, var spørsmålet flere prøvde å gi svar på.

– Barnehage er infrastruktur

Zbigniew Wantuch kom til Norge i 2011. Han har bodd både på Sunnmøre og i Finnmark før han kom med familien til Vestnes. Da kona fikk jobb i Vestnes, valgte familien å bosette seg her. Før det skjedde, søkte han opplysninger om Vestnes på Google, kommunens heimeside og brosjyrer om Vestnes, men her var det lite å hente

– Mitt første inntrykk var at Vestnes er et sted der syngende bønder lager skip, spøkte han.

Rent praktisk var det heller ikke like enkelt, da familien fikk avslag på søknad om barnehageplass.

– Et slikt avslag er demotiverende og kan ødelegge flyttegleden. Barnehage er infrastruktur, sa Ziggi, som han kalles for å gjøre det enklere.

Pendlerkommune

Men nå er han full av lovord om kommunen, som han mener tilbyr det beste av by og land. Mangelen på arbeidsplasser er et hinder, men både Molde og Ålesund er innenfor rimelig pendleravstand. Det er også billigere å kjøpe hus i Vestnes enn i for eksempel Molde. Hans budskap til vestnesingene er å gå ut og informere bedre om kommunen, med fokus på hvem man vil nå og tilby disse relevant informasjon.

Industridesigner Heidi Leren fra Åndalsnes delte erfaringer fra omdømmebygging i Rauma, som hun mener har vært svært vellykket. Hun la vekt på verdien av identitet og synlighet og samarbeid mellom det offentlige og privat næringsliv.

Naturglede viktig

– Skap begeistring, hei på det som skal skjer i kommunen. Bruk naturen, naturglade barn blir værende eller vender tilbake til heimkommunen, sa Heidi Leren, og brukte seg sjøl som eksempel på dette.

Prest John Sylte er også en av dem som har vendt tilbake til kommunen der han vokste opp.

– Dersom folk skal trives, er det viktig å bli sett og bekreftet. Inkludering er viktig. Når folk føler seg heime, blir de værende. Det er mange innflyttere i Tresfjord, både fra andre steder i Norge og utlandet. De er godt integrert. Samtidig er det viktig å gi litt av seg sjøl, da blir man lettere integrert, sa John Sylte.

På tampen av møtet holdt arkitekt Ingvild Gjerdset fra fylkeskommunen foredrag om tettstedsutvikling og gjensidig ressursutnytting, et høgaktuelt tema i Vestnes i disse dager. Bjørn Tomren ledet konferansen med stil, sang og lune kommentarer. Daglig leder i Vestnes Næringsforum, Roald Fiksdal, er svært fornøyd både med oppslutningen og innslagene.

– Dette er den sjuende Vestneskonferansen, aldri har det vært så stor oppslutning som i år. Jeg bodde sjøl vekk i 12 år før jeg kom tilbake. Det er viktig å få innspill fra noen som ser oss utenfra, sier Roald Fiksdal.