VESTNES: Nyordningen for henting av søppel har aktualisert denne saka. Nå skal alle ha fire dunker. Det blir lagt større vekt på kildesortering, blant annet egen innsamling av matavfall. Dette har vært prøvd før og forkastet, nå kommer det igjen, målet er å få det innført i hele landet.

Vestnes hadde tidligere renovasjon i egen regi til kommunestyret vedtok å bli med i Ålesundregionen interkommunale miljøselskap (ÅRIM). Nå vil Dagfinn Wiik ha debatt om medlemskapet, og tar opp saka gjennom et spørsmål til ordføreren i kommunestyret den 16. november.

Best for innbyggerne?

– Vi i Pensjonistpartiet stiller spørsmål om det er formålstjenlig for innbyggerne i Vestnes kommune at vi fortsatt er med i dette samarbeidet. Vil ordføreren ta initiativ til at vi i Vestnes kommune utreder om det er mulig å ta renovasjonen alene eller i samarbeid med andre kommuner som for eksempel Rauma? spør Dagfinn Wiik.

I Vestnes har det vært mye oppstyr og sinne rundt innføring av hytterenovasjon.

– Vi føler oss ikke trygg på at den utviklingen vi har sett tidligere med blant annet hytterenovasjon og nå med oppstart av innsamling av glass/metall og matavfall er til det beste verken for innbyggerne i Vestnes eller miljøet, sier Dagfinn Wiik.

I dag blir alt restavfall som samles inn i Vestnes brent på anlegget i Ålesund. Det er egen innsamling av papir og plast. Glass- og metall bli samlet inn i konteinere.

Ved anlegget i Ålesund er det investert et titalls millioner i utstyr som henter ut det som er av metallavfall etter brenning av restavfall.

– Manglende innflytelse

– Vi i Vestnes Pensjonistparti har en sterk følelse av at vi er med i et samarbeid der vi ikke har reell innflytelse og at ÅRIM på ville veger, sier Dagfinn Wiik, som mener at distriktskommuner som Vestnes ikke har reell påvirkning.

Med nyordningen frykter han at det blir mer forvirring, rot og oppblomstring av skadedyr. I tettbygde områder blir det trangt om plassen for alle dunkene.

– Hva er hensikten med egne dunker for glass og metall når 90 prosent i dag blir lagt i de utsatte konteinerne? Nyordningen vil bare føre til mer kjøring og økte utslipp. Mellomlagring og lang transport av matavfall er vel heller ikke spesielt miljøvennlig, sier Dagfinn Wiik.