FRÆNA: Molde er vertskap når Kulturskoledagene arrangeres torsdag og fredag denne uken. Blant de unge kulturskoleelvene som opptrer er Lydia Sjaastad Hagen (12) og Helene Andberg Malme (9) fra Fræna kulturskole, som neste helg deltar på Ungdommens Musikkmesterskap for tredje gang.

Gøy med piano

Begge jentene har spilt piano i drøyt tre år, og de store smilene røper at dette er noe de synes er veldig kjekt. De er elever i fordypningsprogrammet, som girgir dem mer undervisningstid.

– Hvorfor begynte dere å spille piano?

– Søsteren min begynte å spille piano først og det så så gøy ut at jeg også ville begynne, sier Helene.

– Det var onkelen min som først lærte meg å spille litt. Det var så gøy når vi spilte sammen at jeg fikk lyst å begynne å ta pianotimer, sier Lydia.

Prisvinnere

Om knappe to uker vender jentene nesen mot Stjørdal. For tredje gang skal de delta regionalt i Ungdommens Musikkmesterskap (UMM) hvor de i år deltar i solo pianoklasse. UMM er en konkurranse i fremførelse av klassisk musikk for unge under 23 år og jentene har gjort det skarpt de foregående årene. I fjor fikk de førstepris i sin klasse som «Helene og Lydia duo» og gikk videre til den nasjonale konkurransen i Oslo, hvor de stakk av med 2. pris. I tillegg fikk de utdelt inspirasjonsprisen.

– Det deles kun ut én inspirasjonspris i hver klasse og en av jurymedlemmene sa at de ikke var i tvil da de så jentene, skryter pianolærer Radmila Stojkovic. Hun bruker mye tid sammen med jentene og er klar på at de begge er store talenter.

– De er veldig flinke og har en utrolig disiplin og arbeidsmoral som også inspirerer meg som lærer. Man blir takknemlig når man får undervise noen som viser så mye glede og interesse for klassisk musikk, sier hun.

Øvelse gjør mester

Det er mye arbeid som skal til når man skal konkurrere på regionalt – og kanskje også nasjonalt – nivå. Helt siden august har de øvd på to klassiske stykker hver, som skal fremføres helt uten noter. Å opptre under Kulturskoledagene blir nærmest en slags generalprøve og de to pianistene gleder seg veldig til å spille for publikum.

– Vi spiller solo og duo annethvert år, men synes kanskje at det er artigst å spille duo, sier de to, og forteller at de øver masse i forkant av en konkurranse – også på selve dagen.

Fredag skal hver av dem spille ett av de to stykkene de har forberedt til UMM. Deretter venter et tettpakket program før konkurransen 18. november.

Fullt program

Jentene skal ha gjesteopptreden under Fuglset Mannskors Haustvind-konsert på Vonheim 12. november. 15. november spiller de på kulturskolens fordypningskonsert på bedehuset.

– I april skal de være pianosolister på konsert med Romsdalsorkesteret, forteller Stojkovic.

Pianolæreren forteller at mange blir overrasket over nivået de to jentene holder, men at det aller viktigste er at de synes det er gøy.

– Vi vil spille piano og ha Radmila som pianolærer for alltid, sier de to samstemt.

NB! Kulturskoledagene er de kulturskoleansattes viktigste faglige møtested. Årets tema er «samarbeid om elevens læring». Elever fra både Molde og Fræna kulturskole skal opptre.

Helene Andberg Malme (t.v.) og Lydia Sjaastad Hagen fikk inspirasjonspris og 2. pris under nasjonalt UMM i fjor. Foto: Egil Hofsli/Norsk kulturskoleråd