Tirsdag kommer prosjektleder Raymond Sauvage til Bud Museum for å presentere funnene etter utgravingene på tomtefeltet Korsmyra i Bud.

Innsikt

Utgravingene ble gjort i 2016 av arkeologer fra NTNU, i forbindelse med at området legges ut for boligbygging.

– Vi har funnet enorme mengder fiskebein og dyrebein. Det gir oss veldig verdifull innsikt i livsgrunnlaget og økonomien i de tidlige bosettingene på en måte som vi ikke ha gjort før, sier Sauvage.

To hovedfunn

Utgravingene har avdekket to hovedfunn.

– En leirplass fra den aller tidligste fasen rett etter istida i Norge, 10.000 før Kristus. Her har vi funnet ildsted, og antakelig har det stått et telt der som vi har tydelige spor etter, sier Sauvage.

– Det andre hovedfunnet er en større bolass fra yngre steinalder mellom 4 og 2000 år før Kristus. Det vi ser er at det har vært en form for bolig eller hyttekonstruksjon, og vi har spor etter veldig mye fiske og fangst. Vi tenker å ta med oss en del av gjenstandene vi har funnet og vise dem fram på Bud, sier Sauvage. Foredraget Sauvage og hans kollega Hanne Bryn skal holde på Bud tar sikte på å gi et innblikk i steinaldertiden på Romsdalskysten og hvordan steinaldermennesker bodde, jaktet og fisket på Korsmyra.

– Vil bli interessant

Lokalpolitiker Kjell Arne Iversen (Sp) er en av initiativtakerne til foredraget. Han tror det vil bli interessant for mange.

– Utgravingene har vært mye omtalt og mange har vært interessert i hva som har kommet ut av dem. Nå får vi sjansen til å se hva som er bevart og lære om de tidligste bosettingene på Bud, sier Iversen.

Utgravingene på Korsmyra har gitt mange viktige funn. Her er pilspisser. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet