– Det blir jo en annerledes skoledag og det er populært blant elevene i 9. årskull. Elevene får sette seg inn i hvordan en kan parterre lam, lage lamerull, mør og salte ned både lammesidene og boger og lårene slik det skal gjøres, forteller husstellærer Kjellfrid Giske Sandnes.

Kniver og sag

– Det er viktig å se hvordan det gjøres med kortreist mat. I tidligere tider var det slik en gjorde på alle gårder. Selv om en del ennå gjør det, er det de aller fleste som kjøper det ferdige produktet i butikk, forteller Giske Sandnes ved Åfarnes oppvekstsenter.

– Vi slipper til elevene så de får bruke kniver og sag når delingen av lammene gjøres.

– Er det mye planlegging før lammene kommer?

– Alt er planlagt sammen med foreldrene. De har stått for innkjøpene og kostnadene av fire lam. Det ender med et julebord sammen med elevene, foreldre og lærere til slutt. Det er vel minst det 15 året på rad at vi har hatt dette opplegget med tradisjonsmat, sier Giske Sandnes.

Om dyrenes anatomi

– Under parteringa har vi delte klasser på 25 elever i to parti. Slik at flest mulig fikk lære mest mulig om hvordan et lam skal parteres. Også når mør skal lages. Alt fra ingredienser med krydder til maling av kjøtt står elevene for.

Elevene fikk også informasjon om dyrenes anatomi. Hvorfor alle dyr som sauer, kyr eller hjorter i utgangspunktet har den samme anatomi. Det at kjøttet en kjøper i butikk er stemplet av veterinær.

Så fikk de innblikk i hvordan en skal behandle kniver, så en ikke skader seg eller andre under parteringen. Her var det mye å passe på for de unge, som fikk prøve både kniver og sag. Noen sørget for at kjøttet var saltet, andre at noe havnet i fryseren til julebordet.

– Hva synes dere om å bli med på dette?

– Jo, dette har vi sett frem til, sier Sunniva Øverbø som ikke hadde vert med på partering før. Likeså Elias Hestad, som fikk forsøke seg på å dele lammesidene med saga, syns det var interessant. Nå gjenstår det bare å glede seg til julebordet sammen med foreldrene.