NESSET: Mandag 30. oktober var representanter fra direktoratet på Raudsand sammen med representanter fra Miljødirektoratet og for eieren av den nedlagte jernmalmgruva på Raudsand, Nærings- og fiskeridepartementet.

Vurderer risikoen

Romsdals Budstikke har bedt Direktoratet for mineralforvaltning om å gi en beskrivelse av risikoen for at en gasseksplosjon kan inntreffe. Slik vurderer direktoratet situasjonen:

– Vi er ikke kjent med at de geologiske forholdene skal medføre at det dannes eksplosive gasser i gruva. Nedlagte gruver vil normalt ha liten oksygentilførsel. Direktoratet for mineralforvaltning har ikke kjennskap til at det er lagret avfall i gruva som utgjør eksplosjonsfare utover at Miljødirektoratet har tatt stikkprøver som vi avventer resultater fra, skriver rådgiver Gunn Kristin Haukdal i en epost.

Skaffer seg oversikt

Etter det Romsdals Budstikke får opplyst, jobber direktoratet med å få oversikt over flere forhold rundt eiendommene ved Raudsand gruber.

– Hvordan vurderer Direktoratet stabiliteten til gruva på Raudsand?

– Ved avslutning av drift i gruva ble det gjort sikringstiltak. Deler av gruvesystemet er utleid og i bruk. DMF gjør en vurdering av de øvrige delene av gruvesystemet.

– Har dere kjennskap til om det er lagret radioaktivt materiale i gruva?

– Direktoratet for mineralforvaltning er ikke kjent med at det er lagret radioaktivt materiale i gruverommene eller at det skal være gjenværende radioaktive kilder utover det som ble fjernet i 2013. Det er Statens strålevern som er myndighet for radioaktivitet i Norge.

– Har beboerne på Raudsand grunn til å føle utrygghet på grunn av tilstanden til dagens gruvesystem?

– Nei, direktoratet er ikke kjent med forhold som innebærer at det er grunn til bekymring for naboer til gruveområdet. Når det er sagt, vil vi minne om at det alltid innebærer risiko å ta seg inn i nedlagte gruver uten tilstrekkelig kunnskap og sikkerhetsutstyr, sier rådgiver Gunn Kristin Haukdal.

Het diskusjon

Forholdene rundt den nedlagte gruva på Raudsand, der selskapet Rødsand Gruber drev uttak av jernmalm fram til for 35 år siden, har blitt et tema i den lokale debatten etter at det ble kjent at selskapet Bergmesteren Raudsand AS arbeider med planer om å anlegge det deponi for farlig uorganisk avfall i fjellhaller inne i fjellet på Raudsand. Et slikt deponi er tenkt som et nasjonalt deponi for farlig avfall, dersom regjeringa velger å legge deponiet til Raudsand i stedet for til Brevik i Telemark.

Etter at gruvevirksomheten på Raudsand ble avviklet, har gruva vært leid ut til industrivirksomhet med gjenvinning av aluminium som forretningsidé.

En reguleringsplan for området på Raudsand skal trolig behandles av kommunestyret sommeren 2018.