Åndalsnes: Nordisk skredkonferanse arrangeres annenhvert år, og fra torsdag til søndag er det fullt program på Åndalsnes, som er årets destinasjon.

– Det kommer nok mellom 200 og 300 deltakere. En stor andel er fagfolk på skredområdet, og en god andel med ivrige skifolk, sier Erlend Sande, som er med i styringsgruppa hos arrangørene. Primært er det norske deltakere, men det kommer også flere fra våre naboland, samt internasjonale gjester.

Noe av konferansen er åpent for alle, ellers er det billettsalg for hoveddelene av programmet. Det er fortsatt noen ledige billetter.

Får vise fram Rauma

Konferansen settes i stand gjennom et samarbeid mellom Fri Flyt, Røde Kors, Norsk Geoteknisk Institutt og Den norske turistforening. Norsk Tindesenter er teknisk arrangør.

– Jeg synes dette er rette plassen å ha en slik konferanse. Vi har mange snille fjell her, men mye skredfarlig terreng. For Tindesenteret er dette midt i blinken for å bygge opp under vår profil, som et sted for kunnskap om fjell, sier Kevin Kolstad, som er driftsleder ved Tindesenteret og medlem av programkomiteen for konferansen.

– Jeg håper vi får vise oss fram til et stort fagmiljø, og at det blir en fin møteplass. Kanskje gir det ringvirkninger for Tindesenteret og for Rauma, sier Kolstad.

Han synes det er viktig å tenke sikkerhet og trygghet. Med mange folk som er interesserte i å dra til fjells, er trygghet i fjellet sentralt for mange.

Viktig møteplass

– Å unngå å bli tatt av skred føles ganske livsviktig for driver med skikjøring i bratte fjell. Mange føler derfor behov for å oppdatere seg, sier Erlend Sande.

Torsdag blir det en praktisk workshop utendørs, før det er fullt program inne i kulturhuset fra morgen til kveld fredag, lørdag og søndag.

– Vi tror det er veldig viktig med en slik møteplass. Det har skjedd en veldig stor utvikling de siste årene. Vi har fått på plass skredvarsling, og økt kunnskap. Samtidig er det enorm økningn i bruken av fjellet, særlig når det kommer til topptur, sier Sande.

Programmet består av både av foredrag knyttet til forskning og teoretisk tilnærming, så vel som menneskelige erfaringer og historier både fra skred som har endt godt og som har endt på verst tenkelig vis.

Internasjonale gjester

– Vi har stort fokus på den menneskelige faktoren, vi må lære av andres feil. Faktum er at nær 90 prosent av snøskredulykkene skyldes menneskelig svikt. Ramma rundt er at vi må unngå at slikt skjer igjen. Risikovurdering og beslutningstaking er derfor sentralt, sier Espen Nordahl, som leder programkomiteen.

– Vi har veldig mye å lære, og vi ønsker at ingen skal omkomme i snøskred, understreker Nordahl, som til daglig jobber ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred, tilknyttet Universitetet i Tromsø.

I tillegg til personlige historier blir det innlegg om snøskredvarslinga, om veiutfordringer med skredfare, om utdanning og praktisk tilnærming fra folk som jobber profesjonelt med skredfare.

Av hovedgjestene vil Jordy Hendrix fra Montana University i USA prate om risikohåndtering på tur, mens Walter Würtl fra Østerrike snakker om trend i skredulykker i Østerrike, hvor stadig mindre snø har ført til flere og mer alvorlige ulykker.

– Det blir mye god inspirasjon til å unngå å bli tatt av skred. Det er viktig at vi jobber sammen, alle gode krefter, for at færre skal omkomme i snøskred. Alle vil det samme, og så har vi ulik tilnærming, sier Nordahl.