– Det er en svært spesiell sak. Så vidt vi har kjennskap til har det ikke tidligere vært oppe liknende tilfeller der foreldre og ansatte blitt forsøkt holdt personlig ansvarlig på denne måten, sier deres advokat Erik Wold til Romsdals Budstikke.

Pensjon

Teoball barnehage i Fjellbruvegen i Molde ble lagt ned i 2013. I juli i fjor, tre år etter avviklingen, fikk fire foreldre og to tidligere ansatte et søksmål med et krav på 1,8 millioner kroner fra Overføringsavtalens Sikringsordning. Kravet har bakgrunn i en avtale som barnehagen skal ha inngått med Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Avtalen skal sikre at barnehagen betaler for sine framtidige pensjonsforpliktelser gjennom et avviklingstilskudd.

Etterlyser avtale

De seks saksøkte satt i den nedlagte barnehagens samarbeidsutvalg. Ifølge advokat Erik Wold var de ikke med i prosessen da pensjonsavtalen om offentlig tjenestepensjon med KLP ble tegnet.

– Vi har etterspurt en redegjørelse for hvilket grunnlag de mener å ha for å framme dette kravet, men har så langt ikke fått noe ordentlig svar, sier Wold.

Han peker på at avviklingstilskudd ikke er noe lovpålagt krav.

– Kravet må derfor basere seg på at det finnes en forpliktende avtale. Og så langt har vi ikke sett avtalen der det framgår at de plikter å betale et avviklingstilskudd, sier Wold.

Stort sjokk

For de saksøkte har kravet blitt en stor belastning.

– Alle som har vært på foreldremøter vet at det ikke alltid er like lett å få noen til å stille opp og påta seg slike verv. Mange vil nok tenke seg om før de påtar seg verv av denne typen dersom de risikerer slike søksmål, sier Wold.

Utrolig

Det var Dagens Næringsliv (krever innlogging) som omtalte saka først. Til avisa sier Hege Olsen, en av foreldrerepresentantene, at hun fikk sjokk da hun åpnet brevet med kravet.

– Jeg har vært med frivillig i et foreldreutvalg for å kunne være med på å påvirke innholdet i barnehagen, i tillegg til å arrangere ulike tilstelninger for barna, foreldre og ansatte. Det å få et krav på 1,8 millioner fordi navnet mitt har stått på et papir som foreldrerepresentant er helt utrolig, sier Olsen.

Visste ikke

Informasjonsdirektør Sissel Bjaanæs i KLP sier til Romsdals Budstikke at KLP ikke har fremmet søksmålet, eller vært involvert i beslutningen om å gå til søksmål. Ifølge Bjaanæs har KLP sendt sitt krav til Sikringsordningen og fått sine penger.

– Vi er ikke kjent med søksmålet, og er ikke part i denne saka, sier Bjaanæs.

– Men avtalen som ligger til grunn for søksmålet er inngått med KLP?

– Det er riktig. Men Sikringsordningen opptrer ikke på vegne av KLP. Vi skjønner at dette er fortvilende og virker urimelig for ansatte og foreldre, sier Bjaanæs.

Advokat for Sikringsordningen, Sven Iver Steen, svarte i går ikke på Budstikkas henvendelse. Steen uttaler til Dagens Næringsliv at foreldreutvalget er å anse som et styringsorgan for barnehagen, med ansvar for at krav fra kreditor blir betalt. Avviklingstilskuddet er et slikt krav, sier Steen.

I løpet av vinteren skal saka opp i Romsdal tingrett.