Sammen med Dagfinn Tutturen spiller Estifanos i Barneteatret Vårts forestilling Den lille havfruen, med manus basert på eventyret til H.C. Andersen fra 1837, og ikke på Disney-filmen fra 1989 (2006).

Selvstendig havfrue

Stykket hadde premiere på Arbeideren i Ålesund 15. september og har siden vært på turné i fylket. Denne uka er det Molde-publikummet sin tur til å oppleve forestillingen som Bjørn Halvorsen i Sunnmørsposten ga terningkast 6 - og kalte «en genistrek av en forestilling».

– Originaleventyret er ganske brutalt. Egner forestillingen seg for små barn?

– Ja, jeg tror ikke noen blir skremt som 4-åring. Selv om det blir mye informasjon på slutten, gjør måten det er bygd opp på at barna blir tryggere i historien, sier Sofia Knudsen Estifanos.

– På hvilken måte skiller eventyret seg fra filmen?

– Det viser at det å gifte seg med en prins, ikke er den eneste slutten. Vår havfrue tar ansvar for sine valg. Hun er tøff og modig. Manuset tar godt vare på det skjøre og poetiske, og lengselen hun bærer på. Fordi vi har med to fortellere i tillegg til karakterene, er det lettere å gå inn i det tragiske og poetiske, sier Dagfinn Tutturen.

– Vi trenger å møte noen som ønsker noe så sterkt som denne havfruen, mener Sofia Knudsen Estifanos, som mange vil kjenne igjen fra barne-tv.

– Er det en fordel å ha et kjent tv-ansikt på scena?

– Gjenkjennelsen gjør at barna føler seg trygge. Ulempen er at det kan ta tid å venne seg til at jeg dukker opp et annet sted enn på tv-skjermen, sier hun.

– Mange barn kjenner jo Sofia. De kommer opp og vil ha klem etterpå, supplerer Tutturen.

Første gang på Barneteatret Vårt

Dagfinn Tutturen er frilanser, med bakgrunn fra både Sjukehusklovnene og Kaptein Sabeltann, og har jobbet både i institusjonsteater og friteater.

– Barneteatret Vårt er nesten litt i skjæringspunktet, med stor dugnadsånd. Det har vært helt fantastisk å jobbe med forestillingen, med et veldig bra team og ikke minst, å få reise rundt i fylket, sier Tutturen, som for tida bor i Molde med kjæreste i legeturnus.

Sofia Knudsen Estifanos er både skuespiller og slam-poet, og likhet med Tutturen jobber hun med Barneteatret Vårt for første gang.

– Hva er inntrykket?

– Koselig plass og koselige folk. Og et veldig fint hus her i Molde, mener Estifanos.

– Ble du overrasket over å bli spurt om å gjøre Den lille havfruen?

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få lov til det. Og så hadde jeg vel en litt forutinntatt idé om en eventyrprinsesse, sier Estifanos.

– Hva er forskjellen på å jobbe med teater for barn og voksne?

– Med barn må man snakke direkte til dem. Vi spiller karakterer, men det er enda mer ektefølt på en måte. Og barn er kritiske. De gir uttrykk for det hvis de kjeder seg, sier Tutturen.

– Hvorfor skal folk se forestillingen?

– Fordi det ikke er Disney-versjonen. Og en varm, fin og rørende forestilling.

Linn Meyer Kongshavn har regien, mens Marianne Stranger står for kostymer og scenografi, og Jonas Fuglset for lysdesign sammen med Thomas Kongshavn.

HVA: Den lille havfruen / Barneteatret Vårt

TID OG STED: Teatret Vårt Molde fra 31. okt. - 5. nov.