STJØRDAL: Det er sjelden kost at prester dukker opp på auditioner eller TV-skjermene i forbindelse med Norske talenter. John Sylte bryter den trenden.

39-åringen ble i september invitert til å stille på precast i Trondheim. Sylte satte seg i bilen og satte kursen for Trøndelags største by, etter at han var ferdig med gudstjenesten. Først på natta var han tilbake i Tresfjord. John rakk i løpet av Trøndelags-oppholdet å overbevise dommerpanelet om at han fortjente flere muligheter. Hans rapping gjorde inntrykk på de som hadde ansvaret for utvelgelsen. Sylte fikk beskjed om at han var ønsket til en audition i Stjørdal i slutten av oktober. Den var forbeholdt de beste i hele landet.

– Jeg har forståelse for at det kanskje kan være noen som synes det er spesielt at en prest rapper og er med på Norske Talenter. Men jeg har så langt bare fått positive kommentarer på at jeg på fritida beveger meg litt utenfor boksen og holder på med ting som kan oppfattes som utradisjonelt for en prest, sier John Sylte som er sokneprest i Vestnes og Fiksdal. Menighetsarbeider som ikke legger ikke skjul på at det var mer nervepirrende å stå på scenen i Norske Talenter, enn det er å tale i de kirkene hvor han har sitt daglige virke.

Fokuserer på teksten

– Det er lett å bli preget av den spesielle settingen når du sitter og venter på å få slippe til i Norske Talenter. Jeg syntes det var en god atmosfære på auditionen i Stjørdal selv om flesteparten var konsentrerte, og hadde fokus på å prestere best mulig. Jeg må innrømme at jeg nok hadde høyere puls da det var min tur, enn når jeg går på prekestolen, sier Sylte.

Han har forhåpninger om at det skal bli flere opptredener i Norske Talenter etter hvert. Oslo i midten av desember blir det neste steget for de som kom best ut av det i Kimen kulturhus.

– Hva er hemmeligheten bak en god rapp, og hvilke tilbakemeldinger fikk du?

– Jeg fikk inntrykk av at dommere var fornøyde med det jeg presterte. Det er litt vanskelig å svare konkret på ditt spørsmål om hva det er som kjennetegner en god rapp. Men det er et must at ordene blir uttalt riktig, ha god rytme og det er fin flyt. Jeg er bevisst på at jeg skal uttale ordene på en så bra måte at folk får med seg hva jeg sier. Tekstarbeidet er en tidkrevende prosess ettersom det er der grunnlaget for en god rapp legges, sier Sylte til Romsdal Budstikke.

Mange kjente fjes

Soknepresten med det skjulte talentet overlater ingen ting til tilfeldighetene i tekstarbeidet. Han pugger tekstmaterialet til det sitter spikret, og er bevisst på at det å ha et eieforhold til tekstene er en forutsetning for å lykkes, sier Sylte som hadde flere av sine nærmeste som publikummere da han viste seg fram for Bjarne Brøndbo og dommerpanelet i Nord-Trøndelag.

Kona Inger Marie var blant publikummerne. Det samme var døtrene Andrine (11) og Alma Kristine (8) Hans søster Linda Bakken Lurvik og svogeren Lars hadde også tatt turen. Syltes sønn Odin Johan (13) var med på bakrommet og fikk dermed et innblikk i hvordan det jobbes når den type TV-sendinger produseres. Far og sønn ble overrasket over hvor tidkrevende det er med slike opptak. De var mange erfaringer rikere da de reiste heim igjen.