– Ved å samle de tre ungdomsskolene på Åndalsnes, kan vi både få bedre kvalitet i ungdomsskolen og spare inntil sju millioner kroner årlig, sier rådmann Toril Hovdenak til Romsdals Budstikke.

Ny debatt

Det er duket for ny debatt om skolestruktur i Rauma. Rådmann Toril Hovdenak legger i sitt forslag til budsjett for 2018 og de påfølgende tre åra, opp til at kommunen bør samle ungdomsskoleelevene fra hele kommunen ved én skole, nemlig Åndalsnes ungdomsskole. Sammenslåingen bør etter rådmannens mening skje fra 2020.

I dag er det ungdomsskole både på Åndalsnes, i Måndalen og på Åfarnes.

Trenger flere lærere med høy kompetanse

– Hvorfor kommer skolestrukturen opp igjen nå, rådmann Toril Hovdenak?

– Det har skjedd endringer de siste par åra. For det første stiller staten krav til formalkompetanse for lærere som skal undervise i ungdomsskolen i fag som norsk, matematikk og engelsk. Rauma er avhengig av å rekruttere mange nye lærere de kommende åra. 18 prosent av lærerne i Rauma er i dag 60 år eller eldre. Klarer vi ikke å rekruttere nok lærere med formalkompetanse, vil det gå ut over kvaliteten i skolen.

– Det andre elementet som gjør strukturspørsmålet aktuelt, er at Rauma kommune i 2018 skal ta beslutningen om å investere i nytt skolebygg i Måndalen. Det går et tog i 2018. Reduserer vi skolebygget i Måndalen til å omfatte kun barnetrinnet, kan kostnaden reduseres med rundt 70 millioner kroner. Etter mitt syn kan vi ved å samle ungdomsskoleelevene til én skole, kan vi både sikre at kvaliteten blir bedre og at kostnadene for kommunen blir lavere, begrunner rådmann Hovdenak.

Rauma kommune kan ved å samle ungdomsskolene på Åndalsnes få en årlig besparelse på rundt 7 millioner kroner årlig fra 2020.

Ny skolediskusjon

Formannskapet i Rauma ble orientert om rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan på møtet tirsdag.

– Vi må prøve å ikke gire opp stemningen i lokalsamfunnene, og heller legge opp til en bred debatt om problemstillingene Rauma kommune står overfor de kommende åra, sa Arne S. Lillehagen (V) i formannskapet.

Ellinor Torsgård Solheim (Sp) var enig.

– Det er viktig at vi tar diskusjonen om skolestrukturen før vi investerer og bygger nytt. Det verste er hvis vi bygger nye bygg og så legger ned tre år etterpå. En god og brei diskusjon må tas, sier Solheim.

– Arbeiderpartiet står på kompromisset vi gjorde for to måneder siden når det gjelder skolestrukturen.  Vi skal være forsiktig med hvilke prosesser vi sette i gang igjen når det gjelder skolestrukturen, sier Per Vidar Kjølmoen (Ap).

Vil dempe investeringene

Rådmann Toril Hovdenak tegnet det store bildet for Rauma-økonomien for 2018 og de neste tre åra.

– Investeringstakten må ned. Rauma kommune har gjort store investeringer som har vært helt riktig. I åra framover må vi trappe ned investeringene. Åndalsnes helsehus skal fullføres. Det skal også investeres i ny skole i Måndalen. Ellers ligger det ikke inne i mitt forslag penger til ny Leiktun barnehage eller  brannstasjon. Rauma kommune driver tjenestene rimeligere enn mange andre kommuner. Kommunen har vært gjennom en periode med store investeringer. Ved utgangen av august i år hadde Rauma kommune samlet gjeld på 862 millioner kroner, sier rådmannen.

I forslaget til 2018-budsjettet legger rådmannen opp til at eiendomsskatten reduseres fra 7 promille til 6,5 promille. Men fra 2019 og utover legger rådmannen opp til at eiendomsskatten trappes opp til maksnivået på 7 promille igjen.

Ifølge rådmannens budsjettforslag må Rauma kommune omstille driften med 12 millioner kroner i 2018. Fram til 2021 øker omstillingsbehovet til 30,6 millioner kroner. Rådmannen mener det er helt nødvendig at kommunen begynner å legge av penger i et fond for å kunne møte overraskelser, som økende rentenivå.

Kutter i driften?

– Hva er alternativene til rådmannens forslag om å se på skolestrukturen for ungdomsskolene?

– Da må politikerne finne dekning for kutt tilsvarende åtte millioner kroner ekstra. Generelt kan vi si at når Rauma kommune skal redusere kostnadene, kan det gjøres på to måter: Enten kutte i driften eller kutte i investeringene. For hver million vi kutter investeringene med, gir det oss 60.000 kroner i sparte rentekostnader de neste fire åra. Skal man kutte i driften, kan det gjøres på to måter: Enten bruke ostehøvel-prinsippet eller ta strukturgrep, poengterer rådmann Toril Hovdenak.

Kommunestyret i Rauma ble orientert om rådmannens budsjettforslag tirsdag ettermiddag.

– Vi kan oppnå både bedre kvalitet og redusere kommunens kostnader dersom ungdomsskolene i Rauma samles til Åndalsnes ungdomsskole, mener rådmann Toril Hovdenak. Foto: RICHARD NERGAARD
Rådmann Toril Hovdenak legger i sitt forslag til budsjett opp til at kommunen bør samle ungdomsskoleelevene fra hele kommunen ved én skole – Åndalsnes ungdomsskole. Foto: Richard Nergaard