Dette var blant temaene på samhandlingskonferanse på Seilet i Molde tirsdag. Akuttmedisinske tjenester var hovedfokus, og deltakerne var ledere på feltet i kommunene og i Helse Møre og Romsdal.

Strengere krav

Kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, presenterte en viktig årsak til større legevakter: akuttforskriften av 2015, som blant annet stiller strengere krav til kompetanse hos alle som jobber i legevakt (se faktaboks)

– En av de største utfordringene er kompetansekravet til legene. Og de som tar telefonen, må ha minst bachelor i helsefag, nødvendig praksis og tilleggsutdanning som operatør, sa Innerdal. Og:

– Mange små legevakter vil nok brekke ryggen på dette. På sikt ser jeg for meg fire store legevakt-samarbeid i fylket: Ett rundt Kristiansund, ett rundt Molde, ett rundt Ålesund, og ett på Søre Sunnmøre.

Utreder med ni kommuner

Kravene har gjort at alle kommunene i romsdalsregionen minus Sandøy har kontaktet Molde om legevaktsamarbeid. I dag er Fræna og Eide med Molde, og dels Nesset på natt.

– Ikke sikkert det går

– Vi jobber nå med en Ros-analyse (risiko- og sårbarhetsanalyse) for å se om vi kan få til en forsvarlig løsning. Avstandene til Molde fra Verma og fra ytterste øy gir oss en formidabel utfordring. Så det er ikke sikkert det vil gå, sa Innerdal.

En foreløpig frist for arbeidet er 1. mai 2018. Da går legevaktsamarbeidet i Midsund, Aukra og Sandøy ut. Sandøy blir del av Nye Ålesund, og dermed del av legevaktsamarbeidet der.

På konferansen ble det presentert fordeler og ulemper med stor legevakt, med Ålesund som case, og det samme for liten legevakt, med Smøla som eksempel.

Kommuneoverlege Martin Unger i Norddal sa det slik:

– Det blir større og større legevaktsamarbeid, men det betyr ikke bedre og bedre, når avstanden pasient – lege blir stadig lenger.

Tiltak som kan hjelpe

Det ble også diskutert hvilke tiltak som kan bøte på at avstanden pasient – lege vokser. Her er noen som ble nevnt:

  • Døgnvakt i heimetjenesten

  • Ressursbase i sjukeheim

  • Videokommunikasjon mellom fagpersoner / lege-pasient.

  • Økt kontortid/daglegevakt.

  • Ambulansepersonell med kommunale oppgaver etter avtale (community paramedic). Sistnevnte testes ut på Røros.

PS: Hva gjelder legevaktsamarbeid rundt Molde, er det til sist hver kommune som avgjør om de vil inngå samarbeid eller ikke, opplyser Cato Innerdal.

Molde utreder legevaktsamarbeid mellom ni av dagens kommuner. Alle kommunene har kommet med innspill, og foreløpig frist for arbeidet er mai 2018. Foto: Ill: Statens kartverk