NESSET: Mandag hadde flere statlige direktorat og departement tatt turen til Nesset for å snakke om forholdene i nedlagte Rødsand Gruber. Det var også befaring til gruveområdet på Raudsand.

Med på møtene med Nesset kommune var Direktoratet for mineralforvaltning, Miljødirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet i kraft av å være eier av gruva.

Ordføreren er betrygget

– Jeg er mer betrygget over tilstanden i og rundt gruva på Raudsand nå etter å ha hørt fagfolkenes vurderinger, sier ordfører Rolf Jonas Hurlen til Romsdals Budstikke.

Gruvedrifta etter jernmalm på Raudsand ble avsluttet for 35 år siden. Etter den tid har gruva vært benyttet til lagring og avrenning fra prosessvann i forbindelse med gjenvinningsindustrien.

Måtte bygda evakueres?

– Hva var målet med møtet om Raudsand-gruva mandag?

– Jeg ønsket på vegne av Nesset kommune å få en avklaring om tilstanden i gruva. I august ble det lagt fram en rapport som tok for seg risiko og usikkerhet rundt gruva, knyttet til både dagens gruvesystem og tidligere års drift. Det kom fram påstander om eksplosjonsfare og fare for ras. Etter å ha hørt på framleggelse av Isola-rapporten i august lurte jeg på å jeg burde evakuere hele Raudsand eller roe ned situasjonen, sier ordfører Hurlen.

– Er det fare for ras eller gasseksplosjoner fra gruva?

– Det var det vi ønsket svar på, uavhengig av planene for avfallsdeponiet. Direktoratet for mineralforvaltning opplyste at det i forbindelse med avviklingen av gruvedrifta i 1982 ble foretatt omfattende sikring av gruva for å stabilisere mot ras og eksplosjoner. Med direktoratets kunnskap er det ingen grunn for å bekymre seg om ras eller eksplosjoner fra gruva. Jeg oppfatter at flere av påstandene i Isola-rapporten er tatt ned, sier ordføreren.

– Er du trygg på at det ikke er lagret radioaktivt avfall i gruva?

– Miljødirektoratet opplyste på møtet at de ikke har noen indikasjon på at det er lagret radioaktivt avfall i gruva. Det har vært fortalt at båtlaster med avfall som kunne være radioaktivt, var på veg til Raudsand, men båtene ble stanset før de nådde kai på Raudsand. I 2013 fant noen unge måleinstrument som var blitt brukt til å måle innholdet i massen som ble fraktet på transportband til gruva. Som sagt: Det er ingen indikasjon på radioaktivt avfall i gruva. Det som ble lagret i gruva i perioden med aluminiumsgjenvinning, hadde bedriftene som drev da, tillatelse til å lagre i gruva, understreker Rolf Jonas Hurlen.

Har tatt prøver i gruva

Han legger til at det er tatt prøver fra gassbobler som siver opp personsjakta i gruva, men direktoratet har ikke fått svar på prøvene ennå.

– Hva skjer videre med gruva og planene for avfallsdeponi på Raudsand?

– Arbeidet med å lage reguleringsplan for Raudsand-området er i full gang. I juni 2016 vedtok et enstemmig kommunestyre i Nesset et planprogram som beskriver hva reguleringsplanen skal inneholde. Det planlegges både et lokalt deponi og et nasjonalt deponi. For det nasjonale deponiets del forstår jeg det slik at det er to alternative plasseringer; i Brevik eller på Raudsand. Reguleringsplanen er ikke langt unna. Jeg har forstått at planen sendes over til Nesset kommune før jul. Så skal planen til politisk behandling i kommunestyret på nyåret. Deretter sendes den trolig ut på høring. Sluttbehandling av planen kan kanskje skje før sommerferien 2018, sier ordfører Hurlen.

Flere statlige direktorat og departement hadde mandag tatt turen til Nesset for å snakke om forholdene i nedlagte Rødsand Gruber. Foto: Iver Gjelstenli