– I første rekke går det på skyldgraden. For utroskapen mener vi det ikke lå en hensikt bak, som er kravet for å dømmes. For eksempel var mange av fakturaene merket at belastes privat, men det ble ikke fulgt opp og på en mellomregningskonto. Det skyldtes kløneri, ikke en stygg hensikt, sier forsvarer Dag Drevvatne til Romsdals Budstikke.

Fikk strengere straff

Hans klient, styrelederen i Omsorgsbygg, erkjente ikke noe skyld etter tiltalen i retten, og ble idømt fengsel i to år og tre måneder, åtte av dem betinget.

– Må være feil

Statsadvokaten ba om fengsel i henholdsvis 2 år og 3 måneder for daglig leder, 1 år og 8 måneder for styreleder og fem måneder for et kvinnelige styremedlem.

Romsdal tingrett idømte de tre til 2 år og 8 måneder, 2 år og 3 måneder og seksti dagers fengsel.

– At dommen er strengere enn aktors påstand, må være en feil. Saka må behandles på nytt for å rette opp i dette, kommenterer Drevvatne.

Anker «alt»

At kvinna ble frikjent på en post i tiltalen, ønsket statsadvokaten tidligere ikke å anke av prosessøkonomiske hensyn (spare samfunnet for utgifter, journ. anm.) – før det ble klart at alle de tre tiltalte anker nærmest «alt», unntatt det som ble erkjent i retten.

Utfordrende å huske

Forsvarer Drevvatne sier de vil bruke en ny runde i retten til å forklare seg bedre.

– Min mann ønsker seg en ny prøving av sine syn. Etter forrige runde er det lettere å se på hvilke områder man skulle vært flinkere til å forklare seg. Det er utfordring å redegjøre for en så komplisert sak, når det også har gått lang tid, sier advokat Drevvatne.

Statsadvokaten sier på sin side at en ny runde i retten vil brukes til å bedre belyse at saka ikke hadde så lang liggetid hos politiet som antatt i tingretten.

Vil ha kvinne dømt

Kvinna som var gift med daglig leder, ble frikjent for én post i tiltalen: misbruk av 576.000 kroner av firmaets midler til en privat ombygging av Kveldrovegen 11.

I retten forklarte hun at ektemannen tok seg av det praktiske under ombyggingen av boligen hennes til leiligheter. Sjøl hadde hun på tidspunktet store helseutfordringer.

Tingretten mente hun handlet grovt uaktsomt, men at det ikke var bevist at hun handlet med «forsett og vinnings hensikt», slik som straffebestemmelsen for utroskap krever.

Statsadvokaten har nå mot- anket forholdene med kvinna:

– Dersom lagmannsretten slipper saka inn, er det riktig at den vurderer hele saksforholdet opp mot henne, sier han.

Ikke garantert ny runde

Etter det Romsdals Budstikke kjenner til, tok forkynnelsen av dommen tid. Først onsdag kom de siste støtteskrivene inn til statsadvokaten, som sender den inn til Frostating lagmannsretts ankeutvalg for «siling».