Molde: Fra før finnes det skole for pårørende til personer med demens, nå skal de som kjenner sjukdommen på kroppen også få undervisning i Molde.

I tidlig fase

– Demensskolen er et tilbud som nå skal prøves ut for personer med demens i Molde som nylig har fått demenssykdom. Bakgrunnen for dette er at Molde kommune har fått tilskudd fra Helsedirektoratet for å utvikle og prøve ut en modell for systematisk oppfølging etter demensdiagnose, forteller Marit Angen, kursleder og leder for Råkhaugen dagsenter.

Mestre hverdagen

Demensskolen starter opp 17. november. Undervisningen skal foregå i Kyllingstua på Romsdalsmuseet. Kurset varer i 12 uker – to timer i uka.

Temaene spenner vidt, med blant annet undervisning i kosthold og ernæring, fysisk aktivitet, om demens, hjernetrim, sikkerhet, rekreasjon og trivsel, livslang læring, kommunikasjon og hukommelse og hjelp til å planlegge framtida.

– Vi ønsker å gi personer med demens i en tidlig fase kunnskap og tips som kan være til nytte i hverdagen, sier Angen.

Treffe andre

– Vi tenker også at dette er en fin mulighet til å treffe andre i samme situasjon som en sjøl, i hyggelige omgivelser. Det er også en mulighet til å få kunnskap om ens egen sjukdom, og dessuten få bli kjent med oss som jobber på dagsenteret, sier Angen. Ideen har de hentet fra Stavanger. Der har ansatte i Molde kommune vært på kurs for å lære. Nå starter de opp sjøl.

Skal snakke sjøl

– Opplegget ved skolen er slik at kurslederne først presenterer dagens tema. Så åpnes det for innspill fra deltakerne slik at de kan komme med sine synspunkter, undringer og erfaringer, beskriver Angen. Å mestre sin nye livssituasjon blir et viktig tema å snakke om.

– Hver deltaker skal få si noe om hva som er viktig for dem opp mot dagens tema. Vi vil oppfordre dem til å skrive det ned, og gjerne ta det opp med sine pårørende seinere, forteller Angen, som også er ansvarlig for påmelding til det nye skoletilbudet i Molde.