FRÆNA:– I tillegg til å bli en topp moderne og framtidsrettet skole som vil dekke behovet i lang tid framover, så vil bygningene også ha for eksempel aula og andre rom som kan brukes til kulturelle og samfunnsnyttige aktiviteter for hele lokalsamfunnet, sier Kvalvåg.

210 elever

Jendem skole bygges for å ta imot 210 elever fra 1. til 7. klasse, med maksimalt 25 elever i hver klasse, slik Fræna har vedtatt i sin Kvalitetsplan for Frænaskolen. I alt får skolen et bruksareal på 1930 kvadratmeter. Drøyt 500 kvadratmeter av den gamle skolen bygges om og tilpasses nybygget.

– Jendem skole er bygget på 80-tallet og er i utgangspunktet vår nyeste skole. Den er ikke i dårlig stand, og skal beholdes. Problemet er at den er altfor liten i forhold til befolkningsveksten på sørsida av kommunen. Derfor bygges den gamle delen sammen med nybygget. Den nye skolen vil etter all sannsynlighet dekke behovet i lang tid framover, sier Kvalvåg.

I dag går 5.–7. klasse på Aureosen skole. Den blir lagt ned når nye Jendem skole står ferdig.

Bygges i tre

Nye Jendem skole skal også bli et eksempel på god energiøkonomisering. Skolen skal bygges etter lavenergistandard. Det innebærer blant annet at den bygges i massivt tre. I forprosjektet har kommunen har også listet opp en rekke andre målsettinger for den nye skolen. Blant annet: Skolebygget skal legge til rette for framtidsrettet og kvalitetsmessig god undervisning. Skolebygget skal gi et samfunnsmessig godt bidrag på sørsida.

Det skal framstå med et tiltalende uttrykk, skolen skal ha et fysisk godt arbeidsmiljø for elever og ansatte, og ha et samlingspunkt for alle elevene, som for eksempel aula.

Forsinket

Byggingen av Jendem skole er blitt forsinket flere ganger. Allerede i 2010 ble det vedtatt å legge ned Aureosen skole og bygge ut Jendem skole. Kommunestyret tok sikte på at en nye skolen skulle stå ferdig i 2012. Det skjedde ikke, Kommunens dårlige økonomi gjorde at prosjektet måtte utsettes. I 2016 ble bygging vedtatt igjen, med en ramme på 50 millioner kroner.

Større og dyrere

Nå har prosjektet vokst. Det opprinnelig elevtallet var satt for lavt. Nye prognoser for befolkningsutviklingen gjør at skolen nå er dimensjonert opp til 210 elever. Foreløpig prislapp er nå på 77, 4 millioner kroner, ifølge forprosjektet som legges fram for kommunestyret til godkjenning 2. november. Prosjektet er tidligere blitt enstemmig vedtatt i plan- og økonomiutvalget. Dersom kommunestyret vedtar forprosjektet skal anbudene for selve byggingen innhentes. Da kan prisen bli enda høgere. – Men det har hele tida vært signalisert at en ikke vet endelig kostnad for prosjektet før anbudene fra entreprenørene kommer inn, sier Kim Atle Kvalvåg. Elevene vil være på skolen i byggeperioden.

– Utearealet er stort, vi er trygge på at det går bra, sier Kvalvåg.

Flere skoler

Jendem er ikke eneste nye skole som kommer i Fræna. Kommunen står overfor en storstilt skoleutbygging. Sylte skole bygges ut for å ta imot elevene fra Malme skole. Også det blir en skole for 1.–7. trinn. Prosjektet har en ramme på 50 millioner kroner og foreløpig ferdigstillelse 1. august 2019 – dersom politikerne sier ja.

I Elnesvågens skal nye Haukås skole etter planen stå klar i 2020.

Fellesrom blir viktig i nye Jendem skole. Foto: ARKITEKTKONTORET STREKEN AS
Den gamle skole knyttes ammen med den nye. Foto: ARKITEKTKONTORET STREKEN AS