MOLDE: – Det blir et ganske uvitenskapelig foredrag. La oss kalle det et tilbakeblikk på Moldes nære musikkhistorie, sier Jan Olav Szontheimer, konservator ved Romsdalsmuseet.

Punkrock

Torsdag arrangerer Romsdalsmuseet foredrag om Kulturelt Alternativ, KultAlt, som satte preg på byens musikk- og kulturliv i to perioder: på begynnelsen av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. John Erik Johnsen, som var den første KultAlt-lederen, forteller at organisasjonen oppsto som følge av at et gryende punkbandmiljø verken hadde øvingslokaler eller en scene å opptre på.

– Det var bare jazzklubben som hadde musikkarrangement. Og det var nesten ingen tilbud for ungdom under 18 år. Jeg og noen kompiser mente vi måtte gjøre noe får å få konserter i byen, sier Johnsen.

Ungdomsopprør

Crisis-konserten i Molde Rådhus i 1979 ble på mange måter startskuddet for KultAlt.

– Denne konserten trigga ungdom i Molde. På samme tid holdt man nasjonalt på med etablering av Norsk Rockforbund, og det lå litt i tida. Dette var ungdom som gjorde opprør mot det etablerte, og som ville slå et slag for sjølstendighet, sier Szontheimer.

Stygge Føt

I den første KultAlt-perioden dukket det opp band som The Pigs, Piggtråd, Stygge Føt, Hjern og Mental, Lydmyr, Anfall, Bannlyst og Skabb. Reknes ungdomshus, hvor organisasjonen hadde scene og øvingslokale, var også et samlingssted for lyrikk, litteratur og foto.

– The Pigs var det første bandet. Disse kom seg aldri ut av øvingsrommet. Mens Anfall gjorde det stort i Norge, og fikk sitt gjennombrudd under NM i rock i Idrettens Hus mars 1980. Mange av bandene hadde de samme medlemmene, og nye konstellasjoner oppsto stadig vekk, sier Szontheimer.

Oppløsning

Ungdomshuset på Reknes ble ikke helt som KultAlt hadde håpet. Samtidig flyttet mange av medlemmene ut av byen. Organisasjonen gikk dermed i oppløsning. I 1990 gjenoppsto Kulturelt Alternativ i Julsundvegen 39, med band som Åndseliten, Seymore, Palfinger, Lash Out, som seinere dro på Europa-turne og Vederkvegerne, hvor Szontheimer sjøl spilte trommer de tre månedene det eksisterte. KultAlt holdt det gående til lokalene skulle rives i 1993.

Opptak og minner

Det er Szontheimer, Johnsen og historiker Mads Langnes som holder foredraget torsdag. Men et foredrag om KultAlt kan ikke fortelles, det må vises og høres, presiserer de. Derfor ønsker de bidrag fra publikum.

– Hvis noen sitter på utgaver av Alternativ Post, bilde- eller lydopptak og bilder fra denne tida er vi interessert i det. Vi er spesielt interessert i et TV Romsdal-opptak fra begynnelsen av 90-tallet. Dette mener jeg er viktig nærhistorie, og den bør også bevares for ettertida. Gutta som holdt på er vel i 50-60-åra nå, og var ikke nødvendigvis så flinke til å dokumentere seg sjøl, sier Szontheimer.

– Og hva synes disse gutta om nå å bli museumsgjenstander?

– Hehe. De fleste synes nok det er ok, sier Szontheimer.

Hva: KultAlt – ungdom og musikk på 80-tallet

Tid og sted: Krona, 26. oktober kl. 19.

Last Straw i øvingslokalet. Fra venstre: Erik Johan Hammer, Trond Sættem, Anders Dyrkorn og Marius Eikrem. Bildet er tatt i 1991 (RB). Foto: Iver Gjelstenli Foto: Privat
KultAlt-huset i Julsundvegen. Fra venstre Christian Viken, Kai Øverland, Kjetil Gjelsten, Stein-Håkon Thomassen og Finn Frode Fegth. På taket: Pernille Viken. Fra 1990 (RB). Foto: Harald Sæterøy