Mandag lanserte Tugushan Alp (37) og Rema 1000 grønt- og salatmerket Bygartner1, som i første omgang blir til salgs i Remas seks butikker i Romsdal.

– Dette er en merkedag i norsk dagligvare. Teknologien Tugushan har skapt er helt fantastisk, sier regiondirektør i Rema 1000 Nordre Vestland, Jan Arild Byttingsvik.

Ledlys

Salattypene Salanova og Crispy, gartneriets første produkt i butikk, er dyrket fram av Tugushan Alp, som driver selskapet Urban Gartneren AS. Her snakker vi ikke tradisjonell, utendørs eller drivhusbasert salatproduksjon. Alp har produksjonslokaler i underetasjen på Grand Fjære næringspark. Innendørs, på 177 kvadratmeter, vokser salater og mikrogrønt i reoler. Uten vinduer og med ledbelysning.

– Så vidt jeg vet er jeg den første i Norge som driver kommersialisert underjordisk salatfabrikk, sier Alp.

– Hvilke reaksjoner har du fått?

– Nitti prosent lurer på hva jeg snakker om, og om det er mulig å dyrke på denne måten. Men når de har vært her og smakt og sett, liker de det godt, sier Alp.

Har dyrket fra niårsalderen

Alp startet opp Urban Gartneren AS i september i fjor. Grønnsaksdyrking har han holdt på med siden han som niåring begynte å sette frø i Istanbul.

– Jeg fant stor glede i å følge vekstfasene. Da jeg ble eldre tok jeg fagbrev i hotell- og restaurantfaget i Tyrkia, sier han.

Ironi som drivkraft

I 2000 flyttet Alp til Molde, hvor han har jobbet i hotell- og restaurantbransjen, sist som kjøkkensjef ved National Oilwell Varco.

– Da jeg begynte i restaurantbransjen i Molde fikk jeg sjokk over utvalget og smaken på råvarene. Jeg var vant til kvaliteten fra Middelhavet. Når jeg diskuterte råvarene med leverandører fikk jeg beskjed om at jeg kunne dyrke sjøl, hvis jeg ikke var fornøyd. De ironiske svarene satte ideer i hodet mitt. Jeg søkte på nettet, leste meg opp, og etter noen måneder gikk det opp for meg at mange salattyper får for mye dagslys, vokser under for ustabile temperaturer og får for mye vann, sier Alp.

Uten sprøytemidler

Til å begynne med forsket Alp på salatdyrking heime. Så ble tanken sådd, om at han kunne drive kommersiell drift. Tugushan Alp er i dag tilknyttet ProtoMore kunnskapspark. Han har fått tilskudd fra Hoppid, fra kommunale næringsfond og fra Innovasjon Norge til firmaet.

– Jeg bruker ikke sprøytemiddel. Vannforbruket er 80 prosent mindre enn ved tradisjonell salatdyrking. Vannet jeg bruker er tilsatt næringsstoffer. Her finnes ikke forurensning fra jord, dyr, luft eller mennesker. Salaten er kortreist og maks dagsgammel når den kommer i butikk. Ikke minst er smaken kraftigere og bedre enn andre salater, sier han.

Merkedag

I vår kontaktet Alp regiondirektør Jan Arild Byttingsvik i Rema, og fikk etter hvert en avtale med Bama og Remas distribusjonsselskap BaRE. Bama har kvalitetssikret gartneriet og produksjonen er godkjent av Mattilsynet.

– Den nye teknologien Tugushan har skapt traff oss rett i hjertet. Dette er sunn mat produsert på en ansvarlig måte, sier Jan Arild Byttingsvik.

– Framtidas dyrking

Styreleder og investor i Urban Gartneren AS, Ivar Heggem, har vært mentor for Alp.

– Jeg er overbevist om at landbruket i framtida må revolusjoneres. Denne måten å dyrke på vil vi se mer av. Tugushans firma har potensial til å bli stort på kort tid. Med videreutvikling av lysteknologien, som vi jo har god kompetanse på i Molde, vil man kunne optimalisere og tilpasse ledlysene til hver enkelt planteart og deres vekstfaser. Tugushan har vist en fantastisk stå-på-vilje, sier Heggem.

– Målet mitt er at vi skal blomstre. I løpet av halvanna måned kommer også mikrogrønt sennep, reddik og erter. Jeg vil takke rådgiverne mine. Og kona mi som sa: Gå for prosjektet ditt!, smiler Alp.

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, stilte opp da Tugushan Alp (37) lanserte Bygartner1. Foto: Erik Birkeland