MOLDE: I lokalene til Dekkservice i Årødalen er det hektisk aktivitet. Fire sesongarbeidere jobber for fullt med å skifte fra sommer- til vinterdekk. Mange av kundene tar ikke med seg sommerdekkene heim lenger, de velger i stedet å bruke dekkhotell.

– I starten i 1979 lagret vi dekkene til bedriftskunder som Televerket og andre. De fant ut at det var mer lønnsomt at vi gjorde jobben enn at egne ansatte skulle bruke en halv dag på å skifte dekk. Da var ikke begrepet dekkhotell oppfunnet, det tok løs for fullt for knapt ti år siden, forteller driftssjef Thomas Sandhaug til Romsdals Budstikke.

I Årødalen har de eget bygg for dekkhotell, der dekkene blir registrert, vasket og kontrollert. Her har de lagret over 1000 sett personbildekk og over 200 sett lastebildekk.

Nye vaner

Før var det mest vanlig at bileierne byttet hjul sjøl, slik er det ikke lenger.

– Det er mange grunner til dette. Bilene er blitt større, for mange er det tungt å skifte dekk. Samtidig er det mindre vanlig å skru enn før. Før var det mest eldre folk som valgte dekkhotell, nå kommer det stadig flere yngre kunder, sier Thomas Sandhaug.

En annen grunn til at folk velger dekkhotell er plassmangel heime.

– Når utemøbler og trampoliner skal lagres, blir det ofte dekk ut og møbler inn.

– Ikke vent til snøen kommer

Thomas Sandhaug anbefaler folk å være tidlig ute med å skifte dekk. Myndighetene har satt fristen for å skifte til piggdekk i Sør-Norge til 1. november. Men det kan være for seint når frosten kommer i oktober.

– Sesongen starter egentlig den 15. oktober. Før varte den i 2–3 uker, nå er det 5–6 uker. Jeg vil anbefale folk å bestille time i god tid. Alle får hjelp, men vi klarer ikke alle på én dag. Mitt råd er å skifte til vinterdekk ei uke før frosten kommer. Følg med på yr, sier Sandhaug.

Han legger vekt på at jobben skal gjøres til nøyaktig avtalt tid.

– Har vi en avtale klokka 14, skal jobben gjøres klokka 14 og være gjort på ti minutt.

Sikkerhet

Hos Dekkservice koster dekkhotell 1860 kroner året. Da får man to hjulskift, kontroll, vasking og lagring. For mange kan dette være en fornuftig investering.

– Jeg hadde en kompis som ville prioritere andre utgifter og sa han ville gå over til å skifte dekk sjøl. Det endte med at jekken ramlet ned og det ble en dyr skade på bilen. Året etter var han tilbake her, sier Sandhaug.

Mange tilbyr dekkhotell

Det er flere dekkforhandlere i Molde som tilbyr dekkhotell, det samme gjelder flere bilforhandlere. For dekkforhandlerne er dekkhotell en nyttig del av inntektsgrunnlaget, marginene på dekksalg er presset.

Hos Årø Bilsenter har over 150 kunder valgt dekkhotell. Der koster det 1500 kroner for dekk inntil 16 tommer, 1800 fra 17 tommer og oppover per år.

– Vi har både firma og private som kunder på dekkhotellet vårt i tempererte lokaler. Det begynner å fylles opp, men vi har ennå ledige plasser, opplyser Kristian Harstad.

Alle dekk som bli lagret blir sjekket. Dersom det blir oppdaget feil eller unormal slitasje, får bileier beskjed og tilbud om å bytte dekk.